Прочитај ми чланак

Вучић обећао Ангели: Добро знамо да је Косово услов за чланство Србије у ЕУ

0

Председник Србије Александар Вучић изразио је, како је рекао, искрену захвалност немачкој канцеларки Ангели Меркел на свему што је учинила за Србију и Западни Балкан. Вучић је рекао и да "јако добро знамо" да је решавање питања Косова, односно односа Београда и Приштине, услов за приступање Србије Европској унији, поручујући да замрзнути конфликт није решење. Признао је и да страхује како ће изгледати Европа после Ангеле Меркел и да се пита "ко ће из Европе да нас позове и каже нам да морамо да будемо одговорнији, уместо што се свађамо преко плота".

„Лично сам поносан што сам, после много година сарадње, имао прилику да будем један од учесника, домаћина који дочекују канцеларку Меркел на крају њеног мандата. Желим да се захвалим на свему што је учинила за Западни Балкан и Републику Србију. За разлику од многих других, код нас захвалност не траје кратко, и кад не буде овде као канцеларка, на исти начин ћемо говорити о њој“, поручио је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после сусрета са немачком канцеларком у Палати Србија.

Казао је да је са Меркел разговарао о евроинтеграцијама Србије и усклађености спољне политике Београда са спољном политиком Уније, истичући да је у последња четири месеца та усклађеност порасла са 46 одсто на 62,5 одсто.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао и да „добро знамо шта је услов за приступање Србије ЕУ, то је решавање питања Косова, односно односа Београда и Приштине“.

„Зато водимо тај дијалог на озбиљан и одговоран начин. Као што Приштина каже да има свој устав, и Србија има свој устав, али спремни смо да разговарамо о свим могућим компромисним решењима“, поручио је председник Србије.

Изразио је уверење и да ће тај компромис бити ближе, ако Београд и Приштина пре тога уреде међусобне односе тако да имају слободан проток људи, робе и капитала.

„Ја сам против замрзнутог конфликта, и ја не мислим да је замрзтнути конфликт решење, и знам да се неће нико у Србији обрадовати овим речима, али мислим да је добро да то питање решава ова генерација, али то мора да буде компоромисно, а не решење које ће бити понижавајуће за Србију“, рекао је Вучић.

„Еди Рама и ја се данас чујемо на сваких седам до десет дана“

Председник је рекао и да је са канцеларком Меркел разговарао о конкретним резултатима Берлинског процеса.

„Ових дана имаћемо прилику да видимо оно што је најконкретније наслеђе рада госпође Меркел, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен долази у Београд и потписаће уговор са нама, а у року од месец дана крећу радови на путу Ниш – Прокупље, односно Ниш – Плочник – Приштина“, најавио је Вучић истичући да је та саобраћајница од огромног значаја за један од најсиромашнијих делова наше земље.

Подсетио је и да су се пре сусрета њега и Едија Раме у Берлину, последњи сусрет премијера Србије и Албаније био 1947. године.

„А данас, после само неколико година, Еди Рама и ја се чујемо сваких седам до десет дана, видимо се сваких месец дана, градимо путеве, отварамо границе, то је добро и за Албанију и за Србију“, оценио је Вучић.

Навео је и да ће заједно са Европском унијом и Северном Македоњом бити реализован пројекат брзе пруге.

„Ангела Меркел је несумњиви лидер Европе. Она је могла да подигне слушалицу и позове било кога од нас и утиче на догађаје у региону (…) Имам страх како ће то да се одвија, питам се ко ће из Европе да нас позове и каже да морамо да будемо одговорнији, уместо што ћемо да се свађамо преко плота“, казао је Вучић.

Додао је и да је са немачком канцеларком разговарао и о иницијативи Отворени Балкан о чему ће више речи бити током вечере.

Пред Србијом још доста посла на пољу владавине права

Како је додао, било је речи и о свим другим регионалним питањима, али и о владавини права где је, како је рекао, доста тога урађено, али предстоји још много посла.

„Посвећени смо уставној реформи, реформи правосуђа, реформи медијског и комплетног политичког сектора“, рекао је Вучић.

Председник је посебно истакао резултате у билатералној сарадњи Србије и Немачке истичући да данас у немачким компанијама у Србији ради више од 72.000 људи, а да је спољнотрговинска размена између две земље достигла шест милијарди евра, што је три пута више него 2010. године, док је српски избоз у Немачку увећан и више од три пута у том периоду.

Подсетио је и на подршку Немачке у увођењу дуалног образовања у Србији, истичућу да је првих 4.000 ђака добило посао захваљујући том програму.

Вучић је подсетио и да су Србија и Немачка потписале споразуме о меморијалима и одбрани, а најавио је да ће ускоро бити технички завршени и споразуми о култури и обнови здања Народне библиотеке на Косанчићевом венцу које је срушено у нацистичком бомбардовању 6. априла 1941. године.