Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ О СПОРАЗУМУ ЗА ЈАРИЊЕ И БРЊАК: Дачић потписао накнадно

0

За Споразум о интегрисаном прелазу Јариње и Брњак председник Србије Александар Вучић каже да је "ноћна мора" за наставак преговора Београда и Приштине и највећи камен спотицања, поред питања у Међународном суду правде.

И док Вучић тврди да је такав споразум потписао 2011. године тадашњи шеф преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борко Стефановић, споразум је потписан када је на власт дошла коалиција СНС-СПС у децембру 2012. када је премијер био Ивица Дачић, а његов први потпредседник Александар Вучић.

„Споразум је потписао Борко Стефановић и то 2011. године и то сам вам већ десет пута рекао… А после тога су потписивани и провођени у дело – тада су први пут постављени и полицијски контролни пунктови, а нешто касније су постављени и царински контролни пунктови“, рекао је Вучић.

На питање Н1 ко је парафирао, а ко потписао споразум о интегрисаном прелазу Јариње и Брњак за који се тврди да је један од највећих кочничара у дијалогу, Борко Стефановић је рекао да је „све споразуме у техничком дијалогу потписао Ивица Дачић“.

„Тај дијалог је био специфичан по томе што је предвиђао да одлуке усвоје две Владе. Дакле, није било потписа у смислу међународног уговора, већ су две Владе усвајале споразуме, самим тим Ивица Дачић је потписао сваки од споразума“.

У СПС-у, подсећамо, протекле среде на питање ко је потписао споразум – нису дали одговор, а посланик СПС Ђорђе Милићевић тврдио је да је то „општепознато јавности“, међутим, сутрадан је, на конференцији за новинаре, потврдио да је председник социјалиста ставио потпис, као председник тадашње Владе.

Новинарка Н1 подсетила је на те Милићевићеве речи данас и председника Вучића.

„Не, Ивица Дачић је накнадно потписао. Ја сам вам показао, тај споразум у ИБМ (Косово) потписао је Борко Стефановић и сваку страну је парафирао“, тврди Вучић.

Н1: Парафирао или потписао?

Вучић: „Па зашто он и не постоји у другом облику… Параф вам исту снагу има као и потпис“.

„Један једини споразум о интегрисаном управљању прелаза је парафиран, само због тога да би се потврдила истоветност текста“, каже, с друге стране, Борко Стефановић.

Н1: То сте Ви парафирали?

Стефановић: „Тако је, ја сам парафирао, зато што параф и потпис нису исто. И то би најбољи студент Правног факултета у историји свих правних факултета требало да зна – да је параф само потврђивање исправности текста, а да је потпис преузимање обавеза. Уосталом, ја, као тада нижи државни службеник, нисам могао да преузмем обавезу потписивања“.

Новинарка Н1 упитала је Вучића и шта је конкретно потписао Вељко Одаловић…

Вучић: „Питајте Вељка Одаловића шта је потписао…“

Н1: Ви сте били у Влади…

Вучић: „Само провођење… У Бриселском споразуму тога нема. А шта је потписао, питајте их, али је сасвим сигурно потписао само оно што је било провођење у дело. Потписали смо ми и дипломе, па срећом их нисмо провели у дело…“

Н1: Године 2012. били сте први потпредседник Владе…

Вучић: „2012. у томе нисам учествовао, укључио сам се тек у марту 2013…“

Н1: Кажете да је тај споразум лош. Што је потписан?

Вучић: „То је један од најлошијих споразума које смо потписали, али је тај споразум потписао Борко Стефановић. Као озбиљна земља, знате, морате да потписујете и да проводите у дело оно што неко раније потпише“.

Борко Стефановић на то каже да сада и они најтврдокорнији људи, који иоле прате косовску проблематику, „виде да је све то лаж“. „Дакле, да покушавају да набеде на нас оно што су они урадили… И заиста озбиљно размишљам да га тужим, али знам опет да он то избегава, тако што организује позивање на имунитет, што је незабележено…“

С друге стране, на констатацију новинарке Н1 да је рекао да неће да спроводи у дело нешто што је раније потписано и да ће чак да поништи оно што је лоше, Вучић је навео: „Све што можемо да не проводимо у дело… Ја разумем вашу потребу да сваки пут пронађете нешто, не бисте ли нас напали…“

Н1: Нико Вас не напада, само Вас питам…

Вучић: „Сваки пут се трудите да добијете неки ретвит или лајк више, како сте много опасни и како сте успели да ми кажете нешто… Не пратим вас, ја не идем на Твитер уопште, али знам шта је Ваша животна жеља…“

Борко Стефановић каже да су прелази између АП Косова и Метохије и остатка Србије постојали од 1999. године. „Дакле нико од нас није поставио прелазе. То је прва ствар. Друга ствар – и на Јарињу и на Брњаку су били прелази паљени три пута чак од стране побуњених Срба. Ми смо, у ствари спојили два прелаза – прелаз под контролом наше полиције и прелаз под контролом Косовске полиције у један, без заставе Косова, без грба, без граничног камена и без царине. Царину је успоставио режим Александра Вучића и Ивице Дачића у децембру 2012. године својим додатним техничким протоколом којим су прихватили да поставе косовске и наше царинске органе на прелазима Јариње и Брњак“, наводи Стефановић.