Прочитај ми чланак

Вучић о европском путу и реконструкцији владе (Видео)

0

Vucic-siptar(РТВ, Танјуг)
Први потпредседник Владе Александар Вучић одржаће данас конференцију за новинаре на којој ће говорити о европском путу Србије и реконструкцији Владе.

Вучић, који је и министар одбране, говориће о европском путу Србије, штрајковима, предстојећим корацима и реконструкцији владе, најавио је његов кабинет.

Председник Николић и Карл Билт
Председник Србије Томислав Николић састаће се у Београду са министром спољних послова Шведске Карлом Билтом, најавила је Служба за сарадњу с медијима председника.

Билт, који борави у посети Србији, јуче се састао са премијером Ивицом Дачићем и министром спољних послова Иваном Мркићем.

Отварање преговора отвара значајне могућности за Србију

Шеф шведске дипломатије Карл Билт поручио је данас да отварање приступних преговора Србије и Европске уније не значи да ће се проблеми решавати сами од себе, али да је то процес који отвара бројне значајне могућности за Србију, а премијер Ивица Дачић рекао је да нема опуштања и да је Србија спремна да прионе на посао.

Билт је на заједничкој конференцији за новинаре са Дачићем рекао да је био импресиониран духом отворености који је владао међу представницима региона на јучерашњој прослави уласка Хрватске у ЕУ и да треба и даље наставити у том правцу, истичући у том контексту односе Београда и Приштине.

„Честитам Србији на томе што је Савет потврдио отварање приступних преговора. То је пут који Србију уводи у нову фазу, фазу реформи и интеграција“, рекао је Билт.

karl-bilt,-ivica-dacic-jpg_660x330
Премијер Дачић је поручио да је Србија спремна да прионе на посао када је реч о приступним преговорима и додао да отварање преговора не значи опуштање већ сасвим обрнуто.

„Нама је од животне важности и интереса да што пре отпочнемо и што пре завршимо приступне преговоре“, рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Шведска увек снажно подржавала Србију на њеном путу ка ЕУ, укључујући и додељивање датума о отпочињању приступих преговора.

Дачић је навео да после отварања преговора неће бити побољшања стандарда грађана пеко ноћи.

„Знам да ће многи сада очекивати да већ од данас или од јануара преко ноћи дође до побољшања животног стандарда, али ви знате да ни председник Томислав Николић, ни први потпредседник владе Александар Вучић, ни ја никада нисмо говорили нереалне ствари грађанима нити смо их лагали. Овде није у питању дан када ће се то десити већ процес и пут којим идемо да би се то догодило“, поручио је премијер.

Билт је рекао да је Србија потенцијално богата земља, али да су турбулентни периоди оптеретили друштво и економију.

Сада се међутим, како је додао, отварају нове могућности.

„Заједно смо били у Загребу и рекао сам и тамо да сам импресиониран духом који су показали сви из региона, начином и атмосфером која влада у сусретима регионалних званичника. Иако то није био увек случај у прошлости, треба наставити и даље у том духу“, рекао је Билт.

Он је додао да када то говори мисли и на односе са Приштином, који су „посебно изазовни“, али и такође на цео регион и неопходност да се заједнички ради, наступа и сарађује.

Према његовим речима, Србија се географски налази у средини региона и управо је зависна од квалитета тих односа.

Дачић је рекао да је Билта упознао са ситуацијом у Србији, реформама и дијалогом са Приштином и да му је пренео амбиције Србије да озбиљно прионе на посао када је реч о вођењу преговора са Европском унијом.

Он је рекао да Србија не тражи никакве посебне привилегије, нити посебан статус у доношењу одлука у европским институцијама.

„Ми смо сваку одлуку заслужили, па и ову о отварању преговора. Исто тако, треба да заслужимо, а не да нам неко поклања годину када ћемо ући у ЕУ“, казао је премијер.

Према његовим речима, то значи да европске вредности, закони, начин организације друштва и систем владавине права „живе и овде у Србији“.

Он је додао да ће Србија у сваком случају имати и политичке и економске и цивилизацијске бенефите што се налази на европском путу.

„Српски народ и држава Србија заслужују да буду део европске породице народа“, истакао је Дачић.

Говорећи о билатералним односима Србије и Шведске Билт и Дачић су оценили да су они на високом нивоу, али да и даље постоји простор за њихово унапређење.

Према Дачићевим речима, у наредном периоду може се очекивати реализација пројеката које је „ИКЕА зацртала у Србији“.

Он је додао да је време да шведски премијер посети Београд будући да је разговарајући са Билтом потврдио да је последња посета председника шведске владе била 1975.године.

„Требало би више радити и то је наша улога. Посао Владе Србије је да обнови стара пријатељства, да радимо на јачању постојећих и томе да Србија ојача позиције поузданог партнера у ЕУ“, рекао је Дачић.

Билт је билатералне односе Србије и Шведске оценио као добре, истичући да постоје значајне везе између два народа, и да се економске и политичке везе развијају.

Он је додао да је у том смислу посебно важан дијалог Србије и Шведске и подршка реформама евроинтеграцијама Србије коју Шведска пружа.

Дачић је подсетио и на то да је Шведска од почетка одлуке о отварању преговора константно подржавала евроинтеграције Србије и залагала се за добијање датума и отварање преговора због чега је посебно захвалио Билту.

milutin-mrkonjic-slobodan-milosevic-1348048964-209978
Мркић и Билт: Економија и развој да буду у центру пажње

Билт се састао и са министром спољних послова Србије Иваном Мркићем.

Они су се сагласили да након одлуке о отварању приступних преговора са ЕУ пажња Србије треба да буде усредсређена на економски развој.

Мркић је рекао да су у том контексту разговарали о новим инвестицијама.

„Иако сада пред Србијом стоје бројни задаци у вези са путом ка ЕУ, сложили смо се да концентрација на развој сада треба да буде најбитнија ствар“, истакао је Мркић.

Билт је поновио да одлука о отварању приступних преговора представља нову фазу за Србију која отвара многе могућности за нашу земљу.

„Нова фаза се отвара, нове могућности су ту, али сада је питање како их искористити и претворити у економски и социјални развој Србије и других земаља у региону“, рекао је Билт.

Мркић је истакао да је Билт дугогодишњи пријатељ Србије који је често долазио у тешким моментима за нашу земљу, али да је увек „имао разумевања и да је увек настојао да нам помогне што Србија поштује“.

Према његовим речима, Билт је нарочито у последња три-четири месеца помогао како да се нађе прави пут до одлуке Европског савета.

Они су се сложили да су билатерални односи добри и да у њима не постоји ништа што би представљало проблем.

Билт је посебно истакао нови дух сарадње међу лидерима региона који је уочио током боравка у Загребу, и то не само у односима Београда и Приштине већ и свих осталих у региону.

„То, у комбинацији са чињеницом да лидери региона схватају да озбиљно морају да узму у обзир економска питања буди одређени оптимизам“, рекао је Билт.

Након посете Београду, планирано је да шведски шеф дипломатије отпутује у Приштину.