Прочитај ми чланак

Вучић о доласку муџахедина из Авганистана у Србију: Кога они угрожавају!?

0

Ти људи беже. Она слика када испадају из авиона, то је пораз савременог света - рекао је председник Србије

Немам ништа против избеглица, ако су избеглице. Без обзира одакле долазе, рекао је председник Србије Александар Вучић, одговарајући на питање новинара какав је став Србије по питању избеглица из Авганистана и прича да ће већина њих доћи на КиМ.

– Хајде, људи, да се понашамо као људи. Србија свакако неће бити никакав паркинг за неког ко долази са стране, али избеглице… Како можемо да бранимо улазак младима, женама, деци, бебама? Не видим како то може бити проблем за нас. Ти људи беже. Она слика када испадају из авиона, то је пораз савременог света – рекао је председник Србије.

Подсетимо, председник Авганистана побегао је из земље, после чега су талибани, без борбе ушли у Кабул и преузели власт. Они су ушли у председничку палату и истакли своју заставу, нако чега је уследио масовни егзодус.

До овога је дошло неколико недеља пре него што је америчка војска требало у потпуности да се повуче из Авганистана.

Као да су у луна парку: Талибани упали у председничку палату и „одрадили тренинг“ у теретани
Цивили су почели масовно да напуштају земљу у покушаку да спасу своје животе, а потресне фотографије и снимци њиховог очаја обишле су свет.

Појавио се потресан видео који приказује очајне Авганистанце који покушавају да подигну бебу преко бодљикаве жице у махнитом покушају да побегну од талибана.

Било је страшних сцена на аеродрому у Кабулу док се на десетине хиљада људи борило да побегне од талибанске владавине.

Видели смо стравичне снимке који приказују гомилу људи који трче поред америчког војног авиона док се кретао да полети, а неки се држе за точкове. Свет су обишле фотографије америчког авиона препуног људи, који очајнички желе да побегну из Кабула након што су милитанти заузели град.

Не зна се колико је тачно избеглица успело да напусти Авганистан заједно са страним држављанима. Око 20.000 авганистанских избеглица добиц́е уточиште у Великој Британији у наредних пет година након што је влада објавила планове за помоц́ онима који беже од талибана. Прихват избеглица најавиле су и Северна Македонија, Хрватска и Албанија. С друге стране, Аустрија тражи да се организују центри за прихват у комшијским земљама.