Прочитај ми чланак

Вучић: Нема компромиса са СРС, ДСС и Дверима

0

Председник Владе Србије и Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић изјавио је да та партија неће правити постизборне коалиције са Српском радикалном странком (СРС), Демократском странком Србије (ДСС) и Покретом Двери јер те странке, како је навео, траже одустајање од европског пута Србије.

У инервјуу за недељник НИН, Вучић је рекао и да СНС неће правити компромисе ни са „онима са леве стране, који целог живота нису ништа урадили осим што су уништавали Србију и пљачкали грађане“.

„Нема разлике између Бориса Тадића, Бојана Пајтића, Војислава Шешеља, Санде Рашковић Ивић, Новице Тончева и Бранка Ружића, сви они су данас уједињени у мржњи према мени. По резултатима истраживања, сви они које уједињују покличи ‘мрзим Вучића’, врло су близу ситуације да после избора могу да направе већину без нас“, казао је Вучић, додајући да ту укључује и садашњег коалиционог партнера у влади Социјалистичку партију Србије (СПС).

Он је поновио да ће СНС, и у случају да освоји више од 50 одсто мандата, „сасвим сигурно“ правити коалицију која би окупила „најшири могући блок људи који желе стабилну и сигурну будућност“.

Упитан да ли ће неко од министара из актуелне владе задржати свој ресор и у новој влади, Вучић је казао да има таквих министара, али је и додао да ће бити и значајних промена.

Коментаришући резултате борбе против корупције, Вучић је оценио да Србија и даље нема довољно ефикасно правосуђе, због чега је донето мало првостепених, „а камоли правоснажних пресуда“.

„То шаље веома лошу поруку, јер испада да свако може да прође некажњено, ма ко да је на власти. Због тога се, између осталог, радујем отварању поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ“, додао је Вучић.

Вучић: Европа се није плашила српске челичане, али се плаши кинеске

Српски премијер Александар Вучић изјавио је да ће Влада Србије с кинеском компанијом Хестил, будућим власником Железаре Смедерево, морати да се бори да Европска унија одобри ниво производње који ће тој фабрици омогућити да послује пуним капацитетом.

Хестил је најавио да ће производњу у Железари повећати на 2,1 милион тона годишње, а за Србију би, како је Вучић рекао у интервјуу за београдски недељеник НИН, било „феноменално да нови власници Железаре прошире капацитет на 3,5 милиона тона“.

„Другима је то проблем, јер страхују да ће Смедерево с новим власницима и ценом и квалитетом победити Кошице и многе друге челичане из ЕУ. Европа се није плашила српске челичане, али се и те како плаши кинеске“, истакао је Вучић.

Он је рекао да је садашња управа Железаре, холандска компанија ХПК инжењеринг, за ту фабрику урадила колико је то било могуће, смањила је цену сировина и трошкове производње, нашла нове купце, али није могла да утиче на пад цена челика.

Вучић је казао да се још не зна тачно колики су губици Железаре, али да би он био већи да управу није преузео ХПК инжењеринг који по уговору има право на бонус, али само под одређеним условима.

„Пре него утврдимо да ли и на колики бонус имају право, морамо да видимо да ли је ХПК испунио своје обавезе из уговора“, објаснио је Вучић у интервјуу за НИН.

(Новости)