Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НЕ СМЕ ДА ЗАДРЖИ ТЕЛЕФОН који је добио од Медведева

0

medvedev-yotaphone-2-foto-ap_f

Руски премијер Дмитриј Медведев поклонио је у Москви српском колеги Aлександру Вучићу паметни телефон „јотафон 2”. Невоља је, међутим, што премијер Србије неће моћи да задржи поклон јер је – прескуп.

Јотафон 2

Јотафон 2 у малопродаји у Србији кошта око 900 евра, а код мобилних оператера од 84.000 динара до 150.000 динара у зависности од тарифног пакета. Рекламира се као једини смартфон на свету са дуплим екраном, предњим и задњим. Користи андроид оперативни систем, тежак је 146 грама, има процесор од 2,2 гигахерца, камеру од 8 мегапиксела, интерну меморију 32 гигабајта и све остале функције паметног телефона.

Након што је премијер Србије рекао да још увек нема смартфон, Медведев је одлучио да га изненади и уручио му такав телефон руске производње, којим се у Русији изузетно поносе и виде га као алтернативу апаратима из Aзије и са Запада.

Вучић је, с друге стране, Медведеву из Београда донео уметничку слику и геополитички албум Србије на руском.

A прича о „јотафону” почела је када је Вучић на форуму „Отворене иновације” у Москви рекао да још користи стари мобилни телефон.

– Чињеница коју сте овде изнели – да ће следећих 20 година бити више промена него у последњих стотину – плаши ме. Још нисам купио ни смартфон. A знам да ми морамо да идемо у складу са новим технологијама – изјавио је Вучић, који, иначе, има прастари модел Самсунга.

Ипак, премијер Вучић ће изгледа морати да се одрекне „јотафона”! Наиме, тај телефон је прескуп да бих га задржао.

С обзиром на то да „јотафон 2” у Србији у малопродаји кошта око 900 евра, а просечна месечна нето зарада је око 45.000 динара, овде важи одредба Закона о Aгенцији за борбу против корупције:

„Функционер не сме да задржи пригодни поклон чија вредност прелази пет одсто просечне месечне зараде без пореза и доприноса.”

Извор: Блиц