Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НЕ ИСКЉУЧУЈЕ МОГУЋНОСТ ПРИЗНАЊА КОСОВА, ако Србија добије нешто заузврат?!

0

Председник Србије Александар Вучић наговестио је да не искључује могућност евентуалног признања независности Косова, али је навео да би Београд нешто морао да добије заузврат.

„Пре свега морамо постићи компромис. Не можемо признати Косово, а да ништа не добијемо од друге стране“, рекао је Вучић у интервјуу италијанској агенцији АНСА поводом предстојеће посете италијанског премијера Ђузепеа Контеа Србији, у среду.

Казао је да је питање промене граница контроверзна тема, пошто не признају сви исте границе, зависно од тога да ли су признали независност Косова или не.

„За разлику од косовских лидера који сваког дана обмањују своје грађане нереалним обећањима да ће Приштина добити све, а Београд ништа, моја дужност је да Србима објасним значај компромиса (с Приштином) који не представља пораз него победу. Победу за будућност Србије“, навео је Вучић.

Он је негирао да је икада имао тајне састанке с председником Косова Хашимом Тачијем, што тврде неки медији, и описао је као „чисте лажи“ наводе о постојању нацрта коначног споразума између Београда и Приштине.

Поновио је да Београд неће настављати дијалог с Приштином док косовске власти не укину таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

„Ако не буде постигнут компромисни споразум о Косову, биће катастрофа. Иако све изгледа тешко и понекад немогуће, ми смо одлучни да постигнемо компромис, сигуран сам да можемо доћи до решења уз помоћ наших европских пријатеља и уз подршку Русије, Америке, Кине и других земаља“, рекао је председник Србије.

Он је указао на опрезан и одговоран приступ Београда који није одговорио на, како је рекао, „максималистичке“ и „провокативне“ мере Приштине како не би угрозио мир и стабилност у региону.

Вучић је казао и да цени посредничку улогу шефице европске дипломатије Федерике Могерини, за разлику од Приштине која је критична према Бриселу.

„Проблеми су између Срба и (косовских) Албанаца, не могу да критикујем Европу која је учинила све што може да очува мир“, навео је Вучић.

Председник је у интервјуу Анси позвао Италију да „јасније и јаче“ подржи Србију на европском путу додајући да ће Србија „знати како да узврати“.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!