Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Не буде ли компромиса, питање тренутка када ће Албанци напасти

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да постоје две могућности у вези с Косовом – нормализација односа Срба и Албанаца и замрзнути конфликт, за који је рекао да не значи ништа и да Албанци могу да га одмрзну у сваком тренутку и нападну Србе.

„Питање је тренутка када ће Албанци да нападну Србе. Питање је дана и месеца јер они то не могу више да поднесу“, рекао је Вучић подносећи извештај о Косову и Скупштини Србије.

Он је казао да замрзнути конфликт не може да буде решење јер га Албанци неће.

Вучић је казао да ће дати све од себе ако Приштина укине таксе на увоз робе из Србије, да додје до некаквог компромиса – „решење у ком ће се водити рачуна о интересу нашеге народа, безбедности и сигурности наших људи и цркава и манастира, али и о интересима Србије“.

Вучић изјавио је данас на седници Скупштине Србије, на којој се разматра извештај о Косову и Метохији, да западни медији данас оцењују да је политичко убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића уништило шансу за разграничење.

Он је рекао и да је удруженим снагама неких страних земаља, Албанаца са Косова и дела политичара из Србије, од севера Косова направљена лака мета, али је све њих упозорио да ће Србија знати да одбрани свој народ.

Вучић је додао да је и даље неопходно да разговара са представницима косовских албанаца, јер је то важно за Србију. „Морамо да разговарамо. Да ли неко мисли да је мени лепо да разговарам са Тачијем и њему са мном? Горе је њему да разговара са мном, него мени с њим“, рекао је Вучић. Он је додао да је дијалог био важан и у интересу и српске и албанске стране, јер је важно да се постигне мир.

„Ми смо тим дијалогом успели да сачувамо мир на Косову и Метохији. Био је веома мали број тешко рањених, а убијених, не рачунајући Оливера Ивановића, готово да није било у међунационалним сукобима“, казао је Вучић и додао да током разговора није било озбиљнијих безбедносних криза.

Вучић је додао да „партнери“ више не сматрају да је питање Косова завршена ствар и да ће глас Србије морати да се чује, али је истакао да Србија неће моћи да добије све што жели и тражи. „Апсолутно сам, међутим, сигуран да ћемо да добијемо више од онога што смо имали 2008“, рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да је током 2016. одржано 46 састанака Београда и Приштине, 2017. године 14, а прошле године 24 састанка. Додао је да смо на тим састанцима успели да сачувамо репутацију Србије и да успоримо одлив српског становништва.

Председник је рекао да су у Берлину немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон покушали да убеде албанску страну да повуче таксе на увоз наше робе, али да су косовски представници имали нечију „значајнију“ подршку.

Указао је и да су тимови који су прихватили да раде у правосудном систему Косова веома лојални Србији и да својим радом обезбеђују да се заштите Срби који живе на Косову. Вучић је упитао и како би Србија заштитила оне који живе на Косову а који су опљачкани, или девојку која је силована, да Срби нису у систему правосуђа.

Приштина не жели стварни дијалог, а да ли ће га у неком тренутку желети много је више питање за њихове западне менторе него за њих, рекао је председник Србије.

„Наш једини услов је – укините таксе и дијлаог ћемо да наставимо“, казао је Вучић, уз поруку да је важно да постигнемо мир и договор са Албанцима.

Прецизирајући да су представници Београда и Приштине имали укупно 188 састанака, Вучић је оценио да је све што је урађено у дијалогу донело опипљиву корист срспском народу и Србији у целини.

Додао је и да је сачуван интерес српског народа на Косову и да је зауставлљен одлив српског живља. Према његовим речима, одбијени су само неки споразуми који су могли драматично да угрозе интересе Србије и српског народа.

Вучић се дотакао и термина резграничење, назваши лупетањем оцене да би то отворило Пандорину кутију.

„Пандорина кутија је одавно отворена“, поручио је Вучић.

Он је рекао да је дијалог са Приштином био једини начин да се сачува мир, током којег је Београд успео да донекле „амортизује апсолутно бескомпомисан став оних који подржавају независност Косова“.

Према његовим речима, и такви су прихватили да Косово није завршена ствар и да српски глас може да се чује.

„Да ли ћемо добити све што желимо – нећемо, нећу да будем лажов да кажем другачије као што то неки раде“, рекао је Вучић.

„Да су настављени преговори, сигуран сам да бисмо добили много више него што смо имали 2000. године или 2008.“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је од 2014. до 2018. спречено да Косово постање чланица девет међународних организација, као што су УНЕСКО или Интепрол, док је 13 земаља повукло признаје независности Косова.

Говорећи о настојањима Приштине да овлада севером Косова, он је рекао „Срби са севера неће самостално одговорити уколико их неко угрози“.

„Уследиће одговор целокупног српског народа, новог прогона као 2004. неће бити“, нагласио је Вучич.

У току обраћања он се осврнуо и на опаску посланика Српске радикалне странке Војислава шешеља у вези са трајањем његовог излагања. „Издржао бих ја до зоре, али не можеш ти да издржиш“, казао је Вучић Шешељу.

                            ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!