Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ МОСТА: Ови људи су дошли аутобусима о свом трошку јер воле Србију (ВИДЕО)

0

aleksandar-vucic-foto-printskrin-1453209187-827249

БЕОГРАД – Радови на изградњи другог моста преко Саве код Остружнице почели су данас у присуству премијера Александра Вучића, који је симболично набацио бетон на плочу која ће бити уграђена у темеље моста са сурчинске стране.

„Овај мост на реци Сави гради Влада Републике Србије. Мостови не спајају само две обале, већ и све наше људе. У славу мира, слоге и добре воље међу грађанима“, пиšше на плочи. Укупна вредност радова је 3,57 милијарди динара, а финансираће се средствима кредита Европске инвестиционе банке, под веома повољним условима. Мост, у оквиру обилазнице око Београда, требало би да буде завршен до марта 2018. године, биће дугачак готово два километра и биће изграђен паралелно са постојећим мостом, у оквиру изградње друге траке аутопута на обилазници око Београда.

Почетку радова присуствовала је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Мост ће бити изграђен у оквиру изградње друге фазе аутопута Е-70/Е-75 на делу од петље „Добановци“ до петље „Орловача“, а градиће га конзорцијум на челу са аустријском компанијом Штрабаг.

Путеви Србије саопштили су прошле недеље, после потписивања уговора о изградњи, да је Конзорцијум који чине фирме „ЈВ Страбаг АГ – Ед. Зублин АГ – Дywидаг Бау Гмбх – ПЗП Зајечар“ имао најбољу понуду на међународном тендеру. Поред грађевинских радова на мосту и саобраћајници изводиће се и радови на одводњавању, кишној канализацији са постројењем за пречишћавање, саобраћајно-техничкој и сервисној опреми пута, јавном осветљењу, електро и телекомуникационој инфраструктури и радови на заштити и озелењавању путног појаса.

Пројекат предвиђа изградњу леве траке ауто-пута иза моста у зони петље „Остружница“ дужине 1.000 метара, као и уклапање две рампе.

„Сад треба да пусте балоне“

На крају обраћања присутнима у Остружници, премијер је поздравио градоначелнике, раднике, њихове породице, а говор завршио речима „Живела Србија“ после чега је узвикнуо, што се чуло у живом обраћању: „Сад треба да пусте балоне, али с балонима нешто не иде“, после чега је ипак полетело на десетине балона у црвеној, белој и плавој боји, што су боје заставе Србије, али и страначке боје СНС.

„Звиждуци за новинаре“

На новинарско питање да ли су окупљени ту дошли о државном трошку, Вучић је рекао да су ту дошли о свом трошку, по хладном времену, и за разлику од новинара који су ту јер за то примају плату, они су дошли јер желе да виде нешто лепо и јер воле Србију. Окупљени су питање новинарке ТВ Н1 пропратили звиждуцима, а Вучићев одговор аплаузом као и потоњи одговор на питање да ли је ово предизборна кампања…

До фебруара тунел Савинац, до августа 44 км пута Љиг-Прељина

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће до 1. фебруара бити пробијени последњи метри великог тунела код Савинца, а да ће до августа бити отворено 40,4 километара пута Љиг-Прељина.

„До краја године, најкасније марта 2017, моћи ћете да идете од Добановачке петље до Чачка за сат, сат и нешто“, рекао је Вучић и додао да то нису само километри пута, већ је то посао за наше грађевинске раднике и инвеститоре.

Вучић је у изјави новинарима код Остружнице, где су почели радови на другом мосту у оквиру обилазнице око Београда, рекао и да је у претходних неколико месеци отворено готово 300 великих и малих мостова, те обећао да ће са таквом политиком и даље да се настави.

„На коридору 10 у децембру смо напредовали најбрже – просечно 2,1 посто, а прошечно 1,53 посто завршених радова на месецном нивоу. Највећи део Коридора 10 завршићемо пре краја 2016. године, а мало што остане до марта 2017 ће се до македонске и бугарске границе ићи све време ауто-путем“, поручио је Вучић.
Рекао је и да је за то требало 47 година, да се толико чекало и стајало и кукало и чекало кад ће и како то да завррши. „Пронашли су се људи који ће то да заврше“, поручио је. Додаје и да ће до Светог саве бити готова прва фаза Прокопа, а да ће у другој бити завршен приступни, горњи део.

„Меркелова је највећи европски лидер“

Немачка канцеларка Ангела Меркел је сачувала Европу, одржала у њој мир и стабилност, оценио је премијер Србије Александар Вучић, коментаришучхи чињеницу да јој је опала подршка. „Мени је свеједно да ли је Ангели Меркел пала популарност или није. У мојим очима је она највећи европски лидер и баш ме је брига шта било ко други о томе мисли“, рекао је он одговарајући на питање новинара. Каже и да ће тако да мисли и кад Меркел више не буде на власти, јер зна шта је радила за Европу. „Она је била кључни лидер у Европи и одржала је мир и стабилност. А они који то не умеју да виде, већ који воле да им се подилази и који воле да неко доноси против-правне мере, немачки народ ће да изабере своје руководство, то је њихово право, а моје да волим и поштујем Меркел и да тако ћу да наставим“, поручио је Вучић.

 

Kurir