Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НА КОСОВУ, историјско поштовање или „путујући циркус“

0

Чин историјског поштовања или путујући циркус, овако представници власти и опозиције коментаришу посету Александара Вучића Косову. Аналитичари оцењују да ће посета смирити тензије након убиства Оливера Ивановића и истичу да је најважније да се настави дијалог Београда и Приштине.

Потпредседник СПС-а Александар Антић наводи да, ако је циљ организатора убиства Ивановића био да застраше све Србе на Косову, онда је он, посетом Вучића, потпуно пропао. У писаној изјави Антић је оценио да се ради о чину који је за историјско поштовање.

„Својим доласком у српске средине на Косову и Метохији, председник Вучић пружио је нашим сународницима више него јасну подршку да имају заштиту и да могу да се ослоне на своју државу у сваком моменту, а нарочито када је тешко“, поручује Александар Антић.

Са друге стране, Покрет „Доста је било“ оценио је да је боравак Вучића на Косову организован у пропагандне сврхе.

„Убиство Оливера Ивановића је политичко убиство. На власти у Косовској Митровици је СНС. На власти у Приштини је Харадинај уз подршку СНС-а. На власти у Београду је СНС. Доста је празних речи, пропагандног и путујућег циркуса. Грађани очекују дела. Ко је убио Оливера Ивановића и зашто?“

Аналитичари сматрају да ће посета председника Србије Косову смирити страсти и да би из ове трагедије Београд и Приштина требало да извуку јасну поруку.

„То је да је неопходно не прекидати дијалог, него убрзати дијалог, интензивирати га, изнађи начине инструменте боље сарадње полиција и са једне и са друге стране, јер опет напомињем губитници су и Београд и Приштина када се губе животи“, каже Срђан Мајстровић из Центра за европске политике.

„Условљавати било какав наставак разговора окончањем те истраге, односно хватањем убице, рекао бих да је на неки начин лицемерно и то нам је стављено до знања из Приштине подсећањем на чињенице да убиство три Албанца америчког порекла, браће Битићи није решено безмало већ 20 година иако су настрадали у рукама српске полиције“, каже новинар Милан Мишић.

Мишић истиче да Београд мора да промени однос према северну Косова, у којем, како је говорио Ивановић, влада општа атмосфера страха, а Срби се боје екстремних Срба.