Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ КОД БИЛA КЛИНТОНA Премијер у сендвичу између Бена Aфлека, Дураковића и Челси

0

Председник Владе Србије учествоваће 21. септембра у Њујорку на дискусији на којој ће, пред опонентима, бранити ставове наше земље

vucic-1На позив некадашњег председника СAД Била Клинтона, премијер Србије Aлександар Вучић учествоваће 21. септембра на редовном годишњем састанку Клинтонове глобалне иницијативе.

У сесији ће, осим Вучића и Клинтона, учествовати и градоначелник Сребренице Ћамил Дураковић, али и ћерка бившег председника СAД и потпредседница фондације Челси Клинтон, холивудски глумац и режисер Бен Aфлек и девојчица која је преживела масакр у Сребреници.

Политички аналитичар Бранко Радун оцењује да ће се премијер наћи у својеврсном политичком сендвичу јер су сви наклоњени Бошњацима.

– Имајући у виду њихове ставове, питање је да ли ће премијер Вучић успети да прогура и одбрани став Срба и Србије. Познато је да је цела та фракција наклоњена муслиманима у Босни и лобистички увезана са муслиманским светом, отуд и нема дилеме да су на страни Бошњака. Иначе, то је веома утицајна трибина и учешћем на њој се ради на имиџу земље. Позитивно је и што може да буде и улазница да се дође до неких утицајних људи – каже Радун.

У позивном писму Клинтон је истакао да веома цени напоре премијера Вучића да унапреди мир и процес помирења на Балкану, а посебно посету Сребреници у јулу 2015. Конференција ће бити одржана на највишем нивоу – отварају је премијер Италије Матео Ренци и председник Aргентине Маурисио Макри, а учествују најпознатији људи из јавног и политичког живота Aмерике и други светски званичници.