Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ КОД АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Занима је само Косово

0

Председник Србије састаће се у уторак у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел, а кључне теме званичног сусрета биће: дијалог о Косову и Метохији, пут Србије ка ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић састаће се у уторак у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел, а кључне теме званичног сусрета биће: дијалог о Косову и Метохији, пут Србије ка ЕУ и економска сарадња двеју земаља.

Како је најављено, први човек Србије биће дочекан уз највише државне почасти, а очекује се да двоје званичника заједно размотре и безбедносне и политичке изазове у нашем региону.

Свакако, тема Косова и Метохије је неизбежна, нарочито после најаве одлазећег шефа дипломатије Немачке Зигмара Габријела да ће његова земља појачати притиске у ЕУ на „петорку“ која није признала лажну државу.

ШАЈКАЧА ОД ЖИКЕ

Новинар Живорад Николић поклонио је на митингу Александру Вучићу лептир машну у бојама „Жикине шаренице“. А посебан поклон су женска шајкача и вунене чарапе у бојама српске заставе, да их Вучић понесе немачкој канцеларки Ангели Меркел са којом ће се сутра састати.

Такође, може се очекивати и да председник Србије упозна најмоћнију државницу у Европи о својим виђењима разрешења запетљаног косметског чвора и са циљевима унутрашњег дијалога, који увелико траје у нашој земљи.

Осим тога, двоје саговорника размотриће и европске перспективе наше државе, у светлу нове стратегије ЕУ о проширењу, која Србију види у Унији 2025. године.

Имајући у виду да га немачка канцеларка изузетно цени, председник Србије требало би директно да упита Меркелову да ли наша држава може да рачуна на подршку у смислу убрзавања евроинтеграција. И у овом сегменту елемент Косова је неизбежан, па би требало да буде речи и о правно обавезујућем споразуму између Београда и Приштине, о којем има и те како непознаница. Иначе, немачка канцеларка ће свом госту из Србије приредити и ручак, после којег је предвиђено и обраћање новинарима.

Вучић је јуче рекао да иде на разговоре са највећим и најважнијим европским лидером Ангелом Меркел.

– То је веома важна ствар за нашу земљу и од изузетног значаја за грађане. Позваћу Меркелову да посети Србију, кад буде имала времена, ове или следеће године – рекао је Вучић.