Прочитај ми чланак

Вучић извршио финални акт своје велеиздаје и нанео Србији немерљиву штету

0

Александар Вучић је у Бриселу de iure признао шиптарско „Косово“ за државу. Небитно што није потписао

Дејан Мировић је добро подсетио све који су полагали предмет Међународно јавно право на неком од факултета (или просто читали уџбеник из тог предмета).

АВ је у Бриселу de iure признао шиптарско „Косово“ за државу. Небитно што није потписао. Изјава шефа државе, премијера или министра спољних послова (а АВ је шеф државе) да ће поштовати „то и то“, обавезује једнако као и потпис (Норвешка је само због изјаве свог министра спољних послова изгубила читав Гренланд који је припао Данској 1933).

Дакле, ако је АВ рекао да ће Србија поштовати француско-немачки предлог уговора, то је исто као да је ставио потпис.

De iure признање је када некој новој држави признате једнака права као и својој држави или било којој другој држави коју одавно признајете. Ако у француско-немачком споразуму пише да ће Србија поштовати територијални интегритет „Косова“ и да ће са њим развијати добросуседске односе на основу ЈЕДНАКИХ ПРАВА, онда је то уџбеничко de iure признање.

АВ је на овај начин извршио финални акт своје велеиздаје (небитно да ли ће потписати ишта у будућности) и нанео Србији већ сада немерљиву штету. Не знам како ће се она исправити, осим чудом Божијим или да у свету буде неки хаос толико велики па да се цео систем међународних односа сруши и онда крене све из почетка. Али, бојим се да је у овим координатама Србија као држава признала сецесију и отимачину своје најсветије територије (и то финално de iure и неопозиво, ово до сада је било можда de facto и опозиво).

Нека је Бог, пре свега, у помоћи оном делу српског народа и Српске Православне Цркве који се нису сагласили са овим велеиздајничким актом. Нити ће се икада сагласити.

НЕ У МОЈЕ ИМЕ!