Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ИХ НАБАВИО Европа тражи забрану камера за препознавање лица

0

Европски парламент је донео Резолуцију којом траже забрану инсталирања камера и уређаја за препознавање лица по улици и употребу вештачке интелигенције за потребе полиције, коју је Александар Вучић одавно набавио од Кинеза.

Европски парламент позвао на забрану полицијске употребе технологије препознавања лица на јавним местима и на предвиђање полиције, контроверзну праксу која укључује употребу алата вештачке интелигенције  под изговором да ће профилисати потенцијалне криминалце пре него што уопште почине злочин?!!!!

У резолуцији која је усвојена већином гласова посланика, такође се тражи забрана приватних база података за препознавање лица, попут оних које користи контроверзна компанија Clearview AI. Парламент такође подржава покушај Европске комисије у свом предлогу закона о вештачкој интелигенцији, да забрани системе „бодовања народа“, попут оних које је покренула Кина и који оцењују у које грађане режим може да има поверење на основу њиховог понашања.

Иако се ЕУ више пута оглашава на ову тему, конкретизација забране у виду Резолуције стиже на дан кад су амерички медији објавили да ЦИА оснива нови огранак у борби против кинеског утицаја у Европи и свету и гаси све остале секторе по свету да би преусмерила сав капацитет на ову, по њима, претњу за читав свет.

Вучић је камере које идентификују лица пролазника ( према тврдњама познавалаца мере и здравствене параметре и утиче на исте) набавио из Кине и хвалио се тиме, а Београд је препун разних камера на сваком ћошку које су највише „ницале“ док је народ држан у карантину, али и након тога. Не зна се да ли су почеле са радом или за сада само служе за „претећи украс“ јер то наша власт неће ни смети да потврди после ове Резолуције ЕП и борбе САД да сузбије кинески утицај.

Чак и у Вашингтонском споразуму, који је Вучић потписао у Белој кући поред Доналда Трампа, пише у једној ставци да се обавезује да одустане од инсталирања  кинеских „Хуавеј“ камера за препознавање лица пролазника, а судећи по новим корацима САД, јасно је да је председник Џо Бајден наставио још агресивнију борбу против кинеског утицаја у Европи која је започета током мандата Доналда Трампа.

Сада се у тој борби Американцима придружила и Европа…

“Ово је велика победа за све грађане Европе”, рекао је Петар Витанов, аутор резолуције.

Резолуција шаље јасан сигнал о томе како ће Парламент гласати у предстојећим преговорима о Закону о инсталирању АИ по Европи. Предлог закона Европске комисије ограничава употребу даљинске биометријске идентификације – укључујући технологију препознавања лица – на јавним местима, дакле то нису обичне камере које се користе по закону.

Водећи преговарач Акта о вештачкој интелигенцији, Брандо Бенифеј и сви његови преговарачи из других политичких група у ЕП позвали су на потпуну забрану камера за препознавања лица. Ово је у потпуној супротности са политикама које спроводе државници у неким земљама чланицама ЕУ, који желе да користе ове технологије за јачање свог режима и безбедносних система. И Меркелова се раније нашла на великом удару јавности када су „паметне камере“ које Европљани зову и Велики брат, освануле преко ноћи у Берлину.