Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И ТАЧИ „ТВРДЕ ПАЗАР“ пред састанак у Паризу

0

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић није јуче желела да одговори на наше питање како ЕУ коментарише поруку косовског председника Хашима Тачија да неће дозволити формирање заједнице српских општина.

Истовремено, званични Брисел уздржао се од коментара на тврдње српског председника Александра Вучића да је изостанак реакције Уније на такве изјаве Тачија „смрт међународног права“ и да „Европска комисија треба да спроводи слово закона, уместо да придикује“ српској премијерки Ани Брнабић због њене констатације на рачун косовских Албанаца да „имамо посла с људима који су изашли из шуме“.

foto: flickr

Поједине дипломате незванично констатују да и Вучић и Тачи „тврде пазар“ пред наредни састанак о Западном Балкану, који се одржава 2. јула у Паризу, на којем ће Косово бити једна од главних тема. Наши саговорници, такође, тврде да су српске власти заоштриле реторику према ЕУ због критика које је ЕК изрекла на рачун Србије у Извештају о напретку ка чланству у ЕУ, и да „Вучић и Брнабић ни не крију да су незадовољни оценама“ наведеним у том документу, док Приштина „губи стрпљење“ због одуговлачења ЕУ да увиде визну либерализацију за Косово.

„И Вучић и Тачи су тренутно љути на бриселске званичнике, али не треба очекивати да се неће одазвати позиву за састанак у Паризу, који организује француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, уз присуство званичника ЕУ. Српском и косовском председнику је јасно да им даље крајње заоштравање односа са Западом не би ишло у прилог“, истичу представници дипломатских кругова.

Александар Вучић је јуче новинарима у Лозници казао да „од ЕУ више нема никаква очекивања“ и „ко зна да хоће ли бити састанка у Паризу“.

– Ко зна хоће ли бити Париза, у каквој форми, шта ће до тада да се догоди… Не очекујем више ништа од ЕУ. Ако они нису реаговали на то што је Тачи рекао да се предомислио и да неће да испуњава Бриселски споразум, који је сам потписао, јер су се промениле околности, то је крај међународног права… више међународно-правни уговори не значе ништа“, рекао је он, пренео је РТС на свом порталу.

Коментаришући Тачијеву поруку да је могућ референдум о уједињењу Косова са Албанијом, председник Србије је рекао да ће Србија „реаговати на озбиљан, одговоран и одлучан начин ако дође до таквог референдума“.

Тачи је за ТВ Дукађини рекао: „Уколико ЕУ настави са изолацијом Косова, биће размотрена могућност институционалних радњи или референдума о уједињењу са Албанијом… То можемо да урадимо кроз скупштинске резолуције или кроз референдуме на Косову и у Албанији, али укључујући Прешево, Медвеђу и Бујановац“.

Према Вучићевом мишљењу, у току је „језива кампања криминализације нашег народа, коју су подстакли странци и поједине агентуре које су прихватили одређени политички центри моћи у самом Београду је тако застрашујућа и директно уперена против виталних интереса и опстанка нашег народа“.

Коментаришући изјаву Маје Коцијанчић да је „увредљива реторика“ Ане Брнабић о косовским Албанцима, Вучић је казао да се то што је изрекла премијерка „није односило на све Албанце“, већ да је она говорила само о Тачију, Рамушу Харадинају и Кадрију Весељију. У том контексту, српски председник је поручио: „Суштина није да ЕУ размишља о нечијем речнику, него о спровођењу слова закона, а Бриселски споразум је слово закона“.

Председник Србије тврди и да га „није погодио Извештај ЕК“ и да се „насекирао само зато што се Ана Брнабић насекирала“. „Ана не треба да се нервира. То је политика и треба да навикнете на то да сте криви и када нисте“, рекао је Вучић новинарима у Лозници, оценивши да је „грађанима Србије све јасно“.

Због изјаве премијерке Брнабић о „шумским људима“ косовске јавне личности постављају на друштвене мреже своје фотографије са шумом у позадини, међу њима представница Приштине у УН Вљора Читаку, бивша председница Косова Атифете Јахјага, политичарка Мимоза Курсари…

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!