Прочитај ми чланак

Вучић и СНС спремају 2.200 аутобуса за митинг

0

Само дан након што су у Београду, Новом Саду и многим другим градовима широм Србије одржани мирни скупови и шетње са циљем да се смањи ниво насиља у нашој држави, председник Александар Вучић најавио је контрамитинг 26. маја. Како пише Нова.рс, за тај дан Вучић спрема чак 2.200 аутобуса.

– Поштовани грађани Србије, туга, жалост и бол у Србији не пролазе. Туга за изгубљеном децом, жал за изгубљеним људима, дивним људима који никакву кривицу нису имали. Ми смо после тешког ударца морали да покренемо акцију и само данас прикупили смо готово 3.000 комада наоружања и показали да ћемо бити у стању да се боримо за мир, да сачувамо људске животе и да променимо много тога – рекао је Вучић у уторак, у ко зна ком по реду „ванредном“ обраћању током протеклих десетак дана.

Фото: Јутјуб

Тада је рекао да је једини циљ опозиције насилно преузимање власти.

– Управо зато, ми смо се договорили и позивамо све грађане Србије да 26. маја, дан уочи великих и важних одлука за Србију позовемо људе у одбрану слободарских, демократских вредности да дођу на највећи скуп икада одржан у Србији. Одржаћемо га испред Народне скупштине или на Тргу Републике – рекао је.

Ово личи на добро познати сценарио – људи из државних предузећа биће натерани да присуствују скупу.

Према незваничним сазнањима портала Нова.рс, са целе територије Србије у Београд ће тог 26. маја пристићи укупно 2.200 аутобуса – то је план Александра Вучића.

А квоте за долазак на протест већ су објављене. Тако су ИнфоВрањске објавиле да је из врха Српске напредне странке у Врању број речено да из овог града у Београд мора да оде 3.000 људи. Циљ је један – да председник окупи више људи него што има демонстраната. Макар то било и уз помоћ уцене. Из ГрО СНС Врање су убрзо објавили саопштење за јавност, у којем „демантују наводе плаћеничког медија ИнфоВрањске“, али у саопштењу не демантују наводе о квоти, већ им је засметао назив „контрамитинг“.

Подсећамо, поменути скуп 26. маја испред Народне скупштине, као „највећи икада“ најавио је први човек СНС-а и председник Србије Александар Вучић, непосредно након одржавања скупа „Србија против насиља“ у понедељак, 8. маја, када се на позив опозиционих посланика испред скупштине окупило неколико десетина хиљада грађана, тражећи заустављање промоције насиља у јавности, институционалну одговорност за масовна убиства, смену министара и хитно заседање Народне скупштине.

Можда би то био сасвим обичан митинг, какве председник неретко организује, да сценарио неодољиво не подсећа на 1996. годину. Ако се протести наставе, у исто време ће се у Београду одржати и протест и контрамитинг – баш као и 1996. године.

Тада је бивши председник Србије Слободан Милошевић своје присталице аутобусима довозио у Београд, а затим је дошло до отвореног сукоба са студентима и представницима опозиције који су свакодневно протестовали због крађе избора. Тог дана је Живко Сандић, социјалиста и кандидат СПС на изборима у Вршцу, пуцао у главу Ивици Лазовићу и тешко га ранио, а затим је на мосту Газела испребијан до смрти Предраг Старчевић, док су режимски медији тврдили да је умро од срчаног удара.