Прочитај ми чланак

Вучић и Додик говоре на сахрани патријарха

0

Програм сахране патријарха Иринеја отпочеће сутра од 8:30 часова, а како екслузивно сазнаје Нова.рс, на сахрани поглавара СПЦ говориће председник Србије Александар Вучић.

Дочек земних остатака патријарха Иринеја одржаће се сутра пред двором Патријаршије од 8:30 сати, након чега ће бити унети у Патријаршијски двор. Припадници Војске Републике Србије ће унети ковчег у Двор, а потом пренети у Саборну цркву.

У 8:35 планиран је мали помен у дворани Патријаршијског двора, а Света литругија биће служена од 09:00. Литургију ће служити новоизабрани мјестобјуститељ Српске православне цркве (човек који управља црквом до избора новог патријаха) митрополит дабробосански Хризостом Јевић, као и епископ шумадијски Јован, крушевачки Давид. Поред њих, литургију ће служити и архијерејски намесници.

У 11:30 часова планирано је преношење ковчега са земним остацима патријарха Иринеја из Саборне цркве у Храм Светог Саве. Како сазнајемо, припадници Војске Србије ће направити шпалир испред храма, а исто ће унутра учинити и свештеници.

У 12:30 биће одржан мали помен у Храму Светог Саве.

У наставку ће ће београдски свештеници над одром читати Свето Јеванђеље све до заупокојене литругије. Ковчег ће бити прикривен мандијом, малим омофором и митром.

На дан сахране планирано је да литургија отпочене у 09:00 сати, а предводиће је митрополит Хризостом. Планирано је да беседу држи епископ бачки Иринеј, а у 11:00 сати је планиран почетак опела. Након опела, говоре ће одржати протојереј-ставрофор Петар Лукић, митрополит Хризостом, председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.