Прочитај ми чланак

Вучић и даље ћути о линчу СПЦ у Црној Гори: Путину сам два пута рекао – идем у ЕУ

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће Србија, ко год да победи на изборима у Хрватској, честитати победнику и гледати да ради на што бољим односима две земље, а ако тога не буде, чуваћемо мир и стабилност

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће Србија, ко год да победи на изборима у Хрватској, честитати победнику и гледати да ради на што бољим односима две земље, а ако тога не буде, чуваћемо мир и стабилност.

Фото: Н.С.

Вучић је, у емисији „Став“ на ТВ О2, рекао да је пратио изборе у Хрватској и да је за разлику од других нешто боље прогнозирао исход, те да је и другачије доживео завршну дебату.

Казао је да је мислио да ће Зоран Милановић победити у првом кругу, а да је Мирославу Шкору требало, де факто, још три дана кампање да уђе у други круг и постане председник.

Указао је да се у Хрватско повукла прича како је Шкоро био најлошији у финалном сучељавању, са чим, како је додао, се не слаже, што не значи да му се свиђају Шкорови ставови, напротив.

„То је човек који би водио најгору политику према Србији, који би покушао да оправда Јасеновац, који би пустио Мерчепа на слободу, и који се хвали усташким поздравом. „За дом спремни““, објаснио је Вучић.

Навео је да је Шкоро одлично ушао у дебату, а да је најбољи на крају био Милановић, те да су истраживања показала да нису добро разумели то и реаговали на притисак који су креирали медији блиски неким странкама.

„Смејао сам се томе. Спустили су Шкора на 19 одсто, а он је добио 25 процената. То није грешка, јер таква разлика у истраживању не може бити грешка. Шкоро није у правом тренутку кренуо у финиш кампање, да је раније кренуо постао би председник. То за нас не би била сјајна вест“; нагласио је Вучић.

Упитан шта би за Србију било боље – победа Милановића или Колинде Грабар-Китаровић – Вучић је објаснио да шта год би рекао то би помогло оном другом, јер би рекли да Вучић навија за неког и тиме би други добио ветар у леђа.

На питање о његовом односу према Милановићу, који је био премијер Хрватске, рекао је да шта год мислили један од другом, две земље ће морати да поправе односе у будућности.

„Не мислим о њему ништа ни горе, ни боље. Наш посао је да сарађујемо са Хрватском“, казао је Вучић.

На подсећање да је Милановић 2015. увео Србији санкције он је рекао да је због тога захвалан немачкој канцеларки Ангели Меркел и Елмару Броку, јер да није било њих ко зна како би се завршило.

„Увели су нам санкциоје и забранили улаз наше робе у Хрватску, јер су се суочили са првим мигрантима. Они су угледали прве мигранте и казали „шаљите их у Мађарску“. Меркелова нас је спасила озбиљних последица неодговорног понашања“, подвукао је он.

Осврнувши се на посету Хрватској 2018. Вучић је рекао да не верује у причу да је тада ођедном, због избора, дошло до антисрпске хистерије.

„Не треба да говорим да су њиховим грађанима Срби најмање популарни, а слично је у Србији са Хрватима, чиме не морамо да се поносимо“, рекао је он.

Вучић је пренео да је тада осетио ту атмосферу и казао да се не памти да је негде било толико тешко и хистерије као у Вргинмосту.

Указао је да је видео страх код људи, које је посетио у селу поред Вргинмоста, који су спустили ролетне на својој кући из страха од прислушкивања.

„Видео сам код многих породица страх. Било је добро што су Милроад Пуповац и Српско национално веће организовали скуп где се певало „Боже правде“ поред хрватске химне. Код дела новинара видело се да не постоји жеља да се прича о будућности, већ да се говори о прошлости, за коју мисле да им одговара. Никада нису доводили никог ко би рекао из другачијег угла, а ја сам се само борио за Србију и Србе и нисам прелазио границе пристојности“, објаснио је он.

Рекао је да Србија ћути, јер и даље у Хрватској, према званичним пдоацима има 184.000 Срба, а има их више од 200.000.

„Када год бисмо ми јако одговорили, доводили би њихову позицију у питање“, нагласио је Вучић.

Потом се осврнуо на „мини Шенген“ иницијативу.

– Немамо ми баш толико одушевљену подршку земаља у Европској унији. Не воле они да балканске земље саме одлучују о својој судбини, они воле да се они питају. Уз сва неслагања која имамо премијер Албаније Рама и ја по питању Косова и Метохије, на економском плану апсолутно се слажемо. Рама је ту показао велику храброст. Најважније је да фирме зарађују више, да људи добију слободу кретања. Уштедели бисмо више од 2,5 милијарде евра ако бисмо спровели ово у дело. Замислите шта бисмо ми могли да урадимо са половином од те суме. Толико сам задовољан због ове иницијативе, иако ме многи у Србији не разумеју. Људи, нама су потребни радници, неће нам доћи сигурно Канађанин или Аустралијанац. Морамо да враћамо људе у Србију. Под притиском споља, могуће је да останемо без мини Шенгена. Ко год је покушао да се сам избори за своју државу, страдао је. И краљ Александар Карађорђевић кога су мучки убили, он сад чак нема ни улицу у Београду. Чим видите Тахири, Обрадовића, Ђиласа и остале на једној страни, све вам је јасно. То је најбољи показатељ да је ова иницијатива добра – нагласио је председник Србије.

Вучић је објаснио да нико не може да потврди кад ће Србија бити у ЕУ.

– Ја пред Путином кажем да смо ми на европском путу, ја се не стидим. Два пута сам му рекао: Као што у Бриселу кажем да нећемо да уведемо санкције Русији. Али, да ли сте ви сигурни да ће, уколико чак и постигнемо споразум са Косовом, да ће 2025. године да будемо чланица Европске уније? Питао сам то у ЕУ. Они кажу: Па ми смо увек отворени за вас, ми верујемо, ми желимо… Можете ли да гарантујете? Они не одговарају – каже Вучић.

ВУЧИЋ:ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕДНА ОД КРУЦИЈАЛНИХ РЕФОРМИ

Дуално образовање је једна од круцијалних реформи у Србији, започета 2016. године, која омогућава младим људима да се запосле, а што је истовремено замајац за напредак земље, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и подсетио да се тренутно у нашој земљи по том моделу школује 6.100 ученика за 37 занимања.

„Уверен сам да ћемо то даље да снажимо и јачамо, да се наше компаније укључе у то и запошљавају младе људе“, рекао је Вучић гостујући у емисији „Став“ на телевизији О2.
Навео је да се тај модел образовања успешно примењује у многим земљама, као што је Швајцарска, те подсетио да је о томе слушао предавања председнице Савета за дуално образовање те земље Урсуле Рејнолд.

„Она је показала зашто су, захваљући дуалном образовању, Немачка, Швајцарска, Аустрија и Данска успешније од осталих европских економија, зашто ће ићи боље у будућности од Италије, Француске и неких других“, рекао је Вучић.

Он је навео и да је задовољан процесом дигитализације у Србији и додао да ће за годину дана извоз нашег интернет софтвера претећи пољопривредни извоз.

ИЗБОРИ 2020.

– Избори ће бити у једном дану да се не би гласало више пута и то ћемо видети када може да се одржи у законском року. Прихватио сам Анину молбу и то ће бити 26. април или 3. мај, видећемо. И у СНС има оних који размишљају о плену. Ја нисам богат и никада нећу бити јер ме то не занима. Ја зато поштујем и Небојшу и Синишу јер нису такви. Волим људе који ће да се боре и који ће да раде. Промене у СНС почињу 29. децембра на седници Главног одбора – каже Вучић.

„КАО ПИТ БУЛ ЋУ ДА ГРИЗЕМ ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ АФЕРА О ЈОВАЊИЦИ“

„Људима је лакше да опсују некога него да га подрже“, рекао је Вућић.

Он је говорио о аферама које су уздрмале јавност.

„Нећу дати да се забораве лажи о Јовањици. Као Пит бул ћу да гризем до последњег дана, да људи виде да се лаж не исплати. Исто тако ми не пада на памет да тамо где постоје стварне афере а некога штитим.“, нагласио је председник Србије.

„Морају да се десе промене. Постоје људи који не залсужују ни моје поверење, ни поверење грађана Србије“, додао је Вучић.

КРУШИК

– Ја разумем забринутост народа. Једина озбиљна оптужба из целе те приче била је да је неко уговарао да се продају по нижој цени да се продају у фирми у којој је као запослен отац министра Стефановића. Та оптужба је у старту пала у воду јер је СДПР објаснио да је чак плаћано по два, три пута већој цени. Највише је целом овом причом изгубило Ваљево јер ћемо ми морати сад да вратимо углед Крушику. Наш је циљ да продајемо оружје и да радимо. Ти људи морају да живе од нечег. Ми морамо да подржимо и приватни и државни сектор. Нисам никад био у тој фабрици ГИМ, али питање је сад да ли је министар Стефановић обезбедио свом оцу неку корист? Није. У чему је смисао целе те приче? Новинар Н1 је рекао да ме је слагао Небојша Стефановић. Пустите ви то. То је наша ствар – рекао је Вучић о афери „Крушик“ и додао: – А о оном из кућног притвора боље да не говорим шта мислим и да не причам какав чист случај ту има тужилаштво, не желим да утичем на тужиоце.

ПРОСЕЧНА ПЛАТА 515 ЕВРА

Вучић је навео да ће привредни раст у децембру бити 4,0 одсто. А просечна плата биће 510 до 515 евра, Србија има и нижу стопу јавног дуга. Земља иде у добром смеру, да ли ћемо да каснимо месец, три или шест, можда, али ћемо то да урадимо.

– Срећан сам и поносан кад видим своје политичке противнике да уживају у Београду на води. Ја нисам од људи који ће било када да стане и да покуша да заштити криминалце – рекао је Вућић коментаришући Сава Малу. – Нећу дати да се забораве лажи о Јовањици, да људи виде да се лаж не исплати. Не пада ми на памет да тамо где постоје стварне афере, било кога штитим.

БЕОГРАД И ПРИШТИНА

Еди Рама је највећим делом окренути будућности и економској сарадњи, рекао је Вучић о наставку дијалога између Београда и Приштине.

ПОШТОВАЊЕ СРБИЈЕ

– Следеће године ћу се видети са Си Ђинпингом, руски председник ће опет доћи, уверен сам да ће до краја следеће године и Борис Џонсон доћи. Био нам је и председник Израела, представници неколико афричких земаља, урадили смо нешто што много деценија нисмо успевали. По овоме се види поштовање које Србија ужива у свету. С Макроном смо у Београду имали седам сати разговора. Куд ћете већу част за Србију? То није урађено због Александра Вучића, већ због Србије.

БОРИС ЏОНСОН

– Треба да наставимо наш европски пут, да будемо вредни и марљивији, да доведемо Бориса Џонсона у Србију, Велика Британија ће у Европи постати кључни савезник – рекао је Вучић. – Готово сам уверен да ћу успети да замолим Бориса Џонсона да дође у Србију.

МИНИ ШЕНГЕН

Уз сва наша неслагања по питању албанско-српских односа, у овом смислу, економском, Еди Рама је показао апсолутну храброст, рекао је Вучић говорећи о мини Шенгену. На састанку у Тирани

– Привући ћемо много више инвеститора јер ће се они осећати много боље на мало ширем тржишту. Инвеститори гледају где има мање корупције, али ње има свуда. Долазиће пре свега у Србију. Људи, нама су потребни радници, је л’ боље да нам дође радник из Куманова или да чекамо Канађанина? Имамо прве медицинске сестре које се враћају, иако су им плате и даље мале.

– Под притиском споља може да се деси да мали шенген пропадне? Критичари кажу да је то прављење нове Југославије, велике Албаније или Велике Србије, зависи из које су земље ти критичари.

ПРОТОК РАДНЕ СНАГЕ НАМ ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ

– То је најбоља похвала за нашу иницијативу. Проток радне снаге нам је најважнији, то ће заживети до краја јануара наредне године – одговорио је Вучић.

На питање да ли ова иницијатива може да убрза пут Западног Балкана у ЕУ, Вучић је рекао:

– Ја то стварно не могу да вам кажем. Јесте ви сигурни ако урадимо све и ако једног дана постигнемо неки договор са Албанцима да ће нас примити у ЕУ? Ја нисам. Ја сам човек који са свим државницима разговара сваки дан… „Ми никада не прекидамо тај процес, ми вас чекамо“, добијам одговоре о Србији у ЕУ до 2015. године.

ОТЕРАЛИ ЦРНУ ГОРУ ОД СРБИЈЕ

Говорећи о положају Срба у Црној Гори, Вучић је рекао да је власт 2006. године отерала Црну Гору од Србије.
– За нас је тешка позиција, шта год да кажемо биће оквалификовано као мешање у туђе ствари – рекао је Вучић.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!