Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ и БРНАБИЋКА у БЕРЛИНУ – Србији се спремају нове замке у вези Косова

0

Шта се може очекивати од скупа на који су позвани лидери Западног Балкана, а који организују Меркелова и Макрон.

Нa скупу о Западном Балкану, који у понедељак 29. априла у Берлину организују немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, Београду би могло да буде послато још једно упозорење: да ће наш европски пут бити блокиран уколико режим у Београди одбије да даље пружа уступке косовским Албанцима.У том контексту представници Приштине спремили су своју листу захтева, од ратне одштете до признања независности, али ће одговор српског државног врха на нове притиске бити непромењен: нема наставка преговора док таксе не буду укинуте.

Иницијатива осовине Берлин-Париз, како се тумачи у дипломатским круговима, покушај је двеју најмоћнијих држава ЕУ да оживе дијалог Србије и шиптарских окупаторае пред изборе и демонстрирају да ствари „држе под контролом“.Саговорници „Вечерњих новости” зато очекују да Београду и Приштини буде послата и оштра порука да ће, уколико се не врате за преговарачки сто, бити угрожена њихова европска перспектива.

УПОЗОРЕЊА ИЗ БУНДЕСТАГА

Известилац за Западни Балкан у Бундестагу Петер Бејер позвао је Србију и албанске окупаторе на већу кооперативност и упозорио да ће „ЕУ перспектива Србије и Косова бити стављена ад акта, уколико на састанку у Берлину не покажу озбиљну вољу за напретком у процесу нормализације“. Бејер се успротивио и евентуалном решењу које би ишло у правцу размене територија и промене границе.

Премијерка Ана Брнабић поручила је да очекује притиске током састанка у Берлину, али да је на Србији да покаже да је стабилан, предвидив и поуздан партнер који је посвећен дијалогу и спреман на уступке под наведеним околностима:

– Немам велика очекивања од састанка. Београд је спреман да већ сутра настави дијалог са Приштином ако повуку таксе на српску робу – била је јасна председница Владе Србије.

Потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић наглашава да састанак у Берлину није наставак дијалога:

– Циљ састанка је да се разговара о свим проблемима на Балкану, не да се настави дијалог са косовским Албанцима. То није главна тема. Свакако нећемо пристати на нове преговоре у Бриселу док се не укину таксе. Србија је чврста по том питању и ту нема дилеме. И још једна ствар је сигурна, спремни смо за споразум, спремни смо за компромисе, али Србија никада неће признати Косово – рекао је Дачић.

А управо таква очекивања пред скуп у Берлину има председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, који је изјавио да се нада да ће „Меркелова убедити Вучића да призна Косово“. Он је поручио и да ће тражити „кажњавање Београда због геноцида који је почињен на Косову“. А премијер тзв. државе Косово Рамуш Харадинај тражиће од Србије да плати ратну одштету.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да скуп у Берлину неће имати велике домете и да су тога свесни и Меркелова и Макрон:

– Нема брзог решења за Косово. Меркелова и Макрон овај скуп праве да би пред изборе за ЕП демонстрирали јавности земаља ЕУ да држе ствари под контролом. Поготово јер је створена представа да су Берлин и Париз маргинализовани, а да су главну реч преузели Вашингтон и Москва. Сигурно је да ће бити великих притисака на Србију, али неће више бити попуштања.

САСТАНАК СА МОГЕРИНИЈЕВОМ

Председник Вучић, како је најављено, одмах по доласку у Берлин састаће се са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини. Непосредно уочи почетка конференције, планирано је да се новинарима обрате канцеларка Меркел и француски председник Макрон, а тек потом је предвиђен састанак о Западном Балкану. Разговори о ситуацији у региону биће настављени и на радној вечери, чији су домаћини Меркелова и Макрон.

 

Током дводневног боравка у Берлину, Вучић ће имати и сусрете са председником Одбора за европске послове у немачком Бундестагу Гинтером Крихбаумом, као и са послаником Јоханом Вадепулом.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!