Прочитај ми чланак

Вучић: Хтели да ми отму заставу! УН: Нетачно, ништа од тога се није десило

0

Председник Србије Александар Вучић је пред одлазак на Генералну скупштину Уједињених нација, где се гласало о Резолуцији о Сребреници, у таблоидима представљен као суперхерој који иде на „изазован и тежак” пут.

После усвајања резолуције огрнуо је српску заставу, а многи таблоиди су извештавајући о томе додали да је председник то урадио упркос противљењу председника Генералне скупштине УН и обезбеђења које је покушало да му чак одузме заставу Србије, а он им је одбрусио „херојски“ и није им то дозволио. Тај измишљени догађај су потом „опевали“ сви режимски медији. Из УН су за Раскрикавање потврдили да се то није десило, наводећи да је седница протекла мирно, без инцидената. 

„Вучић се огрнуо тробојком, обезбеђење захтевало да је скине, он им одбрусио!”, објавио је Ало.

„ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ТРАЖИЛО ВУЧИЋУ ДА СКИНЕ ЗАСТАВУ! Председник упутио моћне речи: Нико на свету ми неће узети моју заставу!”, наслов је портала Србија данас, док портал Уна (Додиков) свој текст насловљава са „Нико ми неће одузети моју заставу”: Слика која је обишла свет – Вучић огрнут тробојком у ГС УН”.

Бројни режимски портали који су писали о наводном инциденту приликом огртања заставом описали су следећи след догађаја: У знак протеста и храбрости, Вучић се огрнуо заставом Србије упркос противљењу председника Генералне скупштине УН. Обезбеђење је затим затражило да председник Србије скине заставу, на шта је Вучић одговорио: „Нико на свету ми неће узети моју заставу”.

Огртање заставом може се видети у преносу уживо Генералне скупштине УН, али се ни у једном тренутку не може чути нити видети негодовање председника Генералне скупштине УН, нити се могло видети ни чути да је обезбеђење пришло Вучићу или му рекло било шта у вези са заставом, а камоли покушало да му је отме.

Медијски тим Уједињених нација потврдио је да нису негодовали због тога ни слали обезбеђење.

„Ништа од тога се није десило. Није било проблема током седнице”, потврдио је портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дужарик за Раскрикавање.

То „ништа” за режимске медије била је најважнија вест данима да би Вучић  испао херој.