Прочитај ми чланак

Вучић: Грађани су помало тужни, али знају да мора да се живи, живот тече даље

0

aleksandar-vucic--foto-beta-01_f

(Бета)
БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да се Србија и данас, као и време Милоша Обреновића, суочава с истим притисцима, мукама и проблемима које јој намећу велике силе.

„Наш је посао и потреба да покушамо да искористимо нешто Милошевог знања да ојачамо Србију, али да одржимо зидове и задржимо што више савазника и изградимо модерну, напредну и просперитетну Србију“ рекао је Вучић, отварајући обновљени Конак кнеза Милоша у парку Топчидер.

Вучић је рекао да нова поставка у Конаку кнеза Милоша, данас отворена поводом 198. годишњице Другог српског устанка, пример како децу учити, не историји, већ ономе шта чинити у будућности.

Вицепремијер је подесетио да је кнез Милош у оба дела своје владавине од 1815-1839. и 1858-1860. показао умеће врсног дипломате и политичара и успео да „некад мачем, а некад лукавством, донесе бољитак Србији“.

„Не може неко да добије надимак ‘Велики’, а да није учинио највише што је могао за свој народ“, казао је Вучић о Милошу за кога је рекао да је био стваралац модерне српске државе и човек чијим радом и делом Србија може највише да се поноси.

Како је даље изјавио, данас већина грађана није срећна због бриселског споразума, али он зна да мора да се настави борба и за Косово и за опстанак, просперитет и будућност Србије.

„Имате 10 одсто екстремиста који ће да изговарају најружније речи, 10 посто лажних грађанских екстремиста који ће да прихвате да се одмах одрекнемо и Неготина и Зајечара и Крагујевца и имате 80 одсто обичног народа, у које рачунам да спадам и ја, који нису срећни, ни задовољни, помало су тужни, али знају да мора да се живи, да живот тече даље и да морамо да наставимо борбу за Косово и за опстанак и просперитет Србије и за напредак Србије“, рекао је Вучић.

Он је поновио да „сасвим разуме“ Србе са КиМ и да „нико није срећан, ни задовољан“ споразумом.

Због тога што „не лажемо људе, што нисмо фабриковали истину и што нисмо представљали нешто бољим него што јесте, људи и те како схватају позицију у којој се Србија налази“, казао је први потпредседник владе за Пинк 3 на свечаности отварања сталне поставке у Конаку кнеза Милоша.

Вучић је указао да спровођење бриселског споразума неће бити ни лако, ни једноставно, јер неки у Приштини покушавају да спроводе оно што није део споразума, али ће, упозорио је, преговарачки тим Београда водити рачуна о националним интересима.

„Видим да неки не желе ни да читају споразум у Приштини, већ би оно што су пре били наумили сада да спроводе. Очигледно неће бити лако, ни једноставно, али то је на тиму који ће да разговара и сасвим сигурно ће водити рачуна о нашим националним интересима“, рекао је Вучић.