Прочитај ми чланак

Вучић дао српски пасош Тешићевом сараднику по оружју – Каледу Хамеду!

0

Александар Вучић је, док је био премијер Србије, сараднику најмоћнијег трговца оружјем Слободана Тешића, Каледу Хамеду из Јемена, 2016. године доделио српско држављанство прескачући редовну процедуру, позивајући се на “национални интерес”, сазнаје КРИК.

Како открива КРИК, најмоћнији домаћи трговац оружјем Слободан Тешић стављен је под санкције Сједињених Америчких Држава 2017. године, јер су трансакцију његове компаније са Кипра од 1,7 милиона долара „истакнутом Саудијцу“ банке пријавиле америчком трезору „као сумњиву“.

Крајем 2017. године, Тешића је санкционисао Трезор Сједињених Америчких Држава јер је, како је саопштено, откривено да је плаћао мито да би добијао уговоре о наоружању са различитим државама.

Под санкције су стављене и Тешичеве компаније које је наводно користио за потплаћивање политичара, а међу њима је кипарска фирма „Гравит Лимитед“.

Тешићева компанија, свега неколико месеци пре него што се то догодило, уплатила 1,7 милиона долара ћерки фирми компаније „Хоризон Цресцент Wеалтх ЛЛЦ“ из Катара.

Тај новац је уплаћен првог јуна 2017. године и био је намењен неименованом „истакнутом Саудијцу“, откривају новинари у документима.

Саудијска Арабија је, иначе, од избијања рата у Сирији постала значајни купац оружја од српских државних предузећа, а Тешић је један од кључних посредника у овом послу, наводи КРИК.

Његову трансакцију од 1,7 милиона долара банке су означиле као сумњиву и пријавиле је ФинЦЕН, одељењу америчког Трезора које се бори против прања новца и другог финансијског криминала.

Новац на рачун „Хоризон“ уплатио је у марту 2017. године и Тешићев сарадник Калед Абдулкарем Насер Хамед из Јемена који је, одскора, и српски држављанин.

КРИК открива да му је 2016. године Александар Вучић, тада премијер Србије, доделио држављанство заобилазећи уобичајену процедуру – по којој је странац морао да живи дужи низ година у земљи и испуни друге услове.

Хамеду је поклоњено држављанство јер је то у „националном интересу“ Србије, према члану закона који је цитиран у решењу од 11. фебруара 2016. које је Вучић потписао.

У том документу није објашњено какав је то државни интерес задовољен овом одлуком, а све институције које је КРИК контактирао одбиле су да дају коментар. Хамед је новинару ОЦЦРП/КРИК мејлом кратко одговорио са: „Губи се“.

Директори „Хоризон“, швајцарски адвокати Патрик Барисвил и Жан Марк Мантегани, новинарима су рекли да нису учинили ништа лоше, као и да је за трансакције повезане са Тешићевом фирмом „Гравит“ и Хамедом био надлежан њихов директор из Катара, Мохамед Абдулазиз Ал Емади, који је нећак тамошњег министра финансија.

Ал Емади, који себе описује као „катарског бизнисмена“, није одговорио новинарима на питања.

ОЦЦРП је пројекат за пријављивање организованог криминала и корупције, основан 2006. године као конзорцијум истраживачких центара, медија и новинара који делују у Источној Европи, Кавказу, Централној Азији и Централној Америци.