Прочитај ми чланак

Вучић данас “сам са собом” на консултацијама око Владе

0

Председник Републике Србије Александар Вучић састаје се данас, поводом консултација за формирање нове Владе, са представницима изборне листе „Александар Вучић – За нашу децу“ у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Тако гласи званична најава за медије пресс службе председника Вучића за данашњи сусрет у Председништву. Комично или не, тек председникове консултације, које ће овога пута малтене обавити сам са собом, откривају много већи проблем, ког је, уосталом, и председник свестан.

Председник свих грађана

Вучићу је јавност у Србији више пута спрочитавала да као председник свих грађана не би требало да буде и председник Српске напредне странке. Закон то, међутим, не забрањује експлицитно, а полиитчка пракса је управо супротна: председник државе и странке је по правилу у Србији полиитчка личност број 1.

Уз то, Вучић има и једно горко искуство које га упозорава да не постане исувише демократичан. Искуство је, свакако, оличено у политичкој судбини Томислава Николића, првог који се одрекао лидерства у странци зарад демократске тековине.

Ипак, свеприсутност председника Вучића направила је још један проблем – учинила је од СНС странку без идентитета. Зато се и десио овај комични моменат на консултацијама, да председник за сто седа са представницима листе “Александар Вучић”…

Вучевић на челу делегације…

Зато је једно од главних питања и било “ко ће предводити делегацију СНС”. Интересантан одговор на њега добили смо јуче: у питању је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада. Вучевић, иако је у медијима истицан као један од потенцијалних кандидата за премијера, није до сада био министар у Влади, нити је обављао било какву битнију државну функцију: управљање другим највећим градом у Србији ипак није ни близу места на челу извршне власти у земљи.

Ипак, добри резултати СНС у Војводини и на овим изборима, али и релативна некомпромитованост у јавности, очигледно су Вучевића избацили на површину. И сам градоначелник се истакао лојалношћу, па је крајем прошле године лично (због случаја Јовањица) поднео кривичну пријаву против председника и председниковог брата, иначе задуженог за координацију активности странке у Војводини. Циљ пријаве није било откривање позадине афере која је тешко компромитовала државу, већ, наравно, “финта” којом би се доказала невиност Вучића.

…а није носилац листе

Такав избор делегације очигледно поново маргинализује номиналног носиоца листе СНС, актуелног министра пољопривреде Бранислава Недимовића. Недимовић, који је, попут Вучевића, релативно некомпромитована личност, освојио је поверење председника још током првог таласа (односно, првог прика првог таласа) епидемије корона вируса, када је, на изненађење многих, постављен на чело кризног штаба за југ Србије – иако је пореклом из Сремске Митровице и ради у војвођанском огранку странке, а и ресором је природно повезанији са Покрајином.

Такође, делегацију неће предводити ни актуелна председница Владе, која је однедавно и чланица СНС. И Брнабић се помињала као један од потенцијалних избора за мандатара Владе, а да ли је њен изостанак индикативан – остаје да се види.