Прочитај ми чланак

Вучић: Биће боље 2018, мора да постоји пуна слобода у медијима

0

alekandar-vucic

Премијер Србије о боравку у Давосу, ситуацији у земљи и економским реформама. Икарбус и мерцедес имају велике наруџбине, тврди Вучић. Он се осврнуо и на проблеме у преговорима око Железаре, али и на продају Телекома, случај Трепча и сукоб са новинарима БИРН-а.

Имамо подршку за реформе у Србији, ако их спроведемо и будемо радили 2016. ћемо бити број два у региону по расту, а 2017. и први – казао је премијер Србије Александар Вучић гостујући у емисији „Став Србије“ на ТВ Прва.

Премијер је рекао да се Србија ове године неће задужити више од милијарду и по евра. Вучић је објаснио да ће се Србија задужити око седам милијарди евра, али да је реч „ролању“ новца, те ће стварно задужење бити вероватно и мање од 1,5 милијарди евра.

Подсећајући да је јавни дуг тренутно 69,2 одсто БДП, он је оценио да ће јавни дуг ићи до 77-78 одсто БДП до краја 2016. године, а да ће тад почети да се спушта.

– Србија ће до 2018. године изгледати потпуно другачије – додао је премијер.

На коментар да је на једној листи услова пословања Србија на 91. месту, Вучић је рекао да је реч о параматерима до марта месеца прошле године и да нису у обзир узети закони о раду, о изградњи и планирању, те да ће земља на тој листи скочити за 20 до 30 места.

Иако економисти упозоравају да је извоз пао у новембру, нарочито у Фијату, премијер Србије каже да га то не брине и да ћемо се ове године борити за пораст извоза.

– Волим да ствари представим горим него што јесу. Такав сам био и на факултету: ишао сам на испит и тврдио да се борим за осмицу, а добијао сам десетке – рекао је Вучић.

Како каже и поред поплава и других невоља које су нас захватиле прошле године, стање у каси није лоше.

– Сигурна будућност нам следи јер ћемо склопити и аранжман са ММФ-ом крајем фебруара – рекао је Вучић и додао да се бележи раст прихода од акциза, а резултате даје и борба против сиве економије.

– Нико неће живети боље, ако не ради више. Наше је да уредимо земљу, да окренемо путању јавног дуга. Ушли смо у последњем тренутку да заустављамо захукталу локомотиву и то нам добро иде – рекао је Вучић и додао да ове године почети да се смањује и задуживање земље.

– Икарбус и Мередес добили су велике наруџбине ове године – рекао је Вучић иако није могао да прецизира када је стигло више од 100 наруџбина овој фабрици, додао је да мисли да се то десило у децембру.

Говорећи о преговорима са Есмарком за Железару Смедерево премијер је рекао да су разговори тешки.

– Тешки су преговори у току. Железара је нама јако важна. Питање је гаранција, како рачунају сировине, ко ће да плаћа… – објаснио је премијер „где је запело“. Међутим, напомиње да је и у тендерској документацији писало колики су дугови Железаре.

-Затекли смо Железару пусту и празну – без послова, сировина, робе, а успели смо да је покренемо – рекао је Вучић и набројао све инфраструктурне пројекте које планира за наредне године.

 

– Размишљамо дугорочно јер паре не падају с неба. Размишљамо о рудницима, дугорочно, као и о концесијама – рекао је премијер.

Он је додао да смо на листи Светске банке о условима пословања у прошолој години били на 91. месту, али да очекује да у марту ове године скочимо за 30 места.

– Имаћемо највећи скок, захваљујући Закону о раду – рекао је Вучић и најавио пут у Финску, где се нада успешним састанцима са пословним људима и да ће успети да нађе решење за индустрију у Прибоју.

Премијер је одговорио на питање зашто га чувају Кобре.

– То је јефтиније и осећам се тако безбедније.

Како каже, продаћемо га по знатно вишој цени, него што нам је раније нуђена.

– Телеком губи моћ и комитенте. Ко смо ми да пустимо да се нешто урушава – запитао је Вучић и додао да ће нови власник бити онај ко да највише пара, не желећи да фаворизује ни Дојчетелеком, нити аустријске и америчке фирме.

– Продаја оружја нам одлично иде, надам се да ћемо уложити још новца. Имамо велики напредак наменске индустрије. Тренутно не можемо да испоручимо оно колико нам траже. Имамо наруџбине за милијарду, али ми то не можемо да произведемо.

Вучић се осврнуо и на „Београд на води“:

– Сви критичари који ми се подсмевају, нека само гледају како се ради. Нека

виде колико смо објеката склонили – рекао је Вучић.

Што се Трепче тиче, премијер је рекао да су највећа налазишта на северу, а да се највећи део индустријског дела система налази на југу. Морамо наћи решење – рекао је Вучић и напоменуо да Срби на северу Косова не плаћају струју већ годинама, већ то за њих плаћа народ из Србије.

– Не могу нам узети Трепчу у коју смо улагли и коју смо издржавали све ове године. Не можемо да им дамо ни Газиводе – каже Вучић.

Морамо да посматрамо и како свет гледа на ове проблеме, каже Вучић, а то је да је објекат оног на чијој је територији. Све што успемо преко тога, велики је успех, каже Вучић.

– Хистерија албанских демонстраната је посебна прича. То што су се залетали да ми шутирају кола, то говори о њима – каже премијер.

– Питање имовине на Косову је покретано више пута и то ће морати да буде решено – рекао је Вучић.

Он је рекао да је његов посао да води рачуна о Србији, да себе излаже опасности, али не и свој народ.

– Боље да ја ризикујем своју политичку каријеру, а да Србија нешто извуче – каже премијер и додаје:

– Скупо ме плаћају грађани Србије, 108.000 динара, да не бих обављао свој посао на најбољи могући начин. Зато ризикујем лично и сукобљавам се са моћницима света и тако доводим личну политичку каријеру у питање, а шитим Србију – објашњава Вучић.

Премијер је, говорећи о полемици са Мајом Коцијанчић, објаснио да нема портпарола јер не жели да се крије иза других.

– Моје опредељење је искрено европско, али то не значи да ћу да ћутим – рекао је и осврнуо се на случај БИРН.

– Да ли ЕУ плаћа БИРН? Плаћали су их и када су писали о Ер Србији и цитирали нацрт уговора и пренели реченице које нису у уговору. Они су лагали, нису говорили истину, а то је платила ЕУ. Да није истина потврдила је и Светска банка. Потом су објавили и неистину о седници Владе Србије. Да ли је требало да се правим да не видим – каже Вучић и додаје да га нико никада из БИРН-а није звао и питао га за било какве информације.

Премијер је рекао да о њему и Влади по медијима свашта пише и водитељу емисије понудио да прочита разне коментаре које читаоци остављају на медијским порталима.

– Овде се објављивало и да смо спаљивали мртве из поплава у високим пећима – рекао је Вучић говорећи о слободи медија у Србији.

Шта треба да урадимо када су у питању медији консултоваће се Влада са ЕУ.

– Мора да постоји пуна слобода у медијима, али и одговорност – рекао је Вучић и додао да је искрено забринут, али да неће пристати на неистине. У закону ништа не мањка, можда недостаје примена закона и ту треба да нам помогну, каже.

– Што не питате свог власника што нема „Утиска недеље“? Позовите свог Грка, па нека вам он каже. Јесте ли га питали – рекао је водитељу Бујошевићу премијер одговарајући на питање о укидању емисије Оље Бећковић на тв Б92.

– Је ли Вучић крив кад пада киша или када сија сунце? Јутрос сам у осам био на послу, а недеља је. Не могу да ме стигну сви ти критичари колико ја радим – рекао је Вучић и додао да је донет Зојин закон, да више неће моћи да се деси ни случај Огњановића ни Катарине Ребраче јер су закони промењени.

– Крив сам и то сам спасавао неку децу док су ти што критикују седели у топлој кући – навео је Вучић.

Alo