Прочитај ми чланак

Вучић (2027) вс. Вучић (2025): Председник два сата сипао баснословна обећања…

0

Изградићемо Моравски коридор, за младе ћемо дати 500 милиона евра да остану у Србији, завршиће се национални фудбалски стадион, уложићемо 600 милиона евра у здравство, биће реконструисано чак 5.000 километара путева, а за железницу ћемо дати 3 милијарде евра, све су ово су обећања председника Александра Вучића за које претпостављамо да мислите да их је најавио у суботу, 20. јануара на конференцији за медије. Међутим, то није случај.

То су све обећања дата пре пет година, 28 .децембра 2019. године, од којих су остале само лепе речи и жеље, а резултате нико није осетио јер се готово ништа није испунило.

У суботу смо слушали председника који је пуних два сата представљао једну другачију Србију 2027. године. Пакет вредан 17,8 милијарди евра који ће освежити земљу, “променити њен лик и изглед” и учинити квантни скок. Најавио је Вучић путеве, стадионе, канализациону мрежу, реконструкцију болница, развој вештачке интелигенције и то ће све убрзати изложба ЕXПО која је планирала 2027. године.

Хоће ли се и колико Србија променити сазнаћемо кроз неколико година, па ћемо за сада морати да верујемо на председничку часну реч. Ипак, они са дужим памћењем сећају се једне друге конференције, одржане крајем 2019. године.

У главном улози и тада је био председник, а друга “виолина” председница Владе Ане Брнабић. Из зграде Председништва, испред мапе Србије на великом видео биму уз слоган “Србија 2025” тада је јавности предочено како ће Србија изгледати шест година од тог тренутка.

Грађанима Србије обећано је много за 2025. годину. Према најавама председника државе и тада лидера Српске напредне странке (СНС) већ 2022. године требало је да се возимо завршеним Моравским коридором. У тренутку писања овог текста постоји још неколико деоница које би требало да се заврше.

“Визионарски”, Вучић је тада најавио просечну плату од 900 евра, која сада износи 735 евра, просечну пензију између 430 и 440, а пет милијарди евра у путну инфраструктуру.

Најављено да ће бити завршен национални стадион, иако до данас још ни ашов није забоден како треба. Представљена је реформа, односно оснаживање јавних предузећа, а грађани су две године касније сведочили колапсу ЕПС-а.

Причало се о убрзаној градњи метроа, националног одбојкашког центра, реформи образовања, три милијарди евра за железницу, као и 150 милиона евра за Косово и Метохију.

Било би занимљиво да се направи и елеборат колико је од најављених 500 милиона евра за младе заиста инвестирано да би се задржали у Србији, док је о 600 милиона евра за здравство излишно и говорити.

„Вучић жели да грађанима у уху остане прича о милијардама“

Најављено, обећано, никад испуњено и ником ништа. Овако Вучићеве пројекте за Нову коментарише Драган Поповић из Центра за практичну политику. Према његовим речима, председникове најаве се понављују у редовним циклусима и то је део методологије опстанка на власти.

“Нису то обећања која су ситна, већ су то огромна обећања, историјски и милионски пројекти. Најаве су да идемо у будућност, увек се ставе Србија и нека година када би требало променити све. Пре свега доживљавам то као његову медијску пропагандну, чиме се грађанима шаље порука да из нешто лепо чека иза угла. Мора стално да шаље поруку да Србију иде у добром смеру”, објашњава Поповић за Нову.

За саговорника Нове разлог оваквих конференција где се “скаче” у напред представља и борбу за учвршћивање напредњачког бирачког тела.

“Суштина није да се то све испуни, цела поента је у обећањима. То су дугорочне најаве, а његови бирачи се неће сећати за неколико година. Нико неће сести да упоређује обећања попут новинара, због чега и не иде на мала и реална обећања. Битне су милијарди, стотине километара, због тога добијамо фразе у суперлативима. Могао је да обећа и седам стадиона, потпуно је свеједно, важно је само да је велико и бомбастично. Све што њему треба је да грађанима остане у уху да се прича о милијардама”, закључује Поповић.

Квантни скок у 2027. годину – реалност да ћемо живети боље или огољени популизам

После седмице на економском форуму у Давосу са којег се грађанима обраћао на чудан начин, председник је у суботу увече у згради Палате Србија више од два сата објашњавао како ће земља изгледати 2027. године. Под паролом “квантни скок” најавио је нагло побољшање животног стандарда, експанзију инвестиција, веће плате и пензије…

Вучић је поручио да је изложба ЕXПО велика шанса за све грађане Србије, због чега ће се градити путеви, канализационе мреже, болнице, вртићи, и подвукао да ће просечна пензија бити 650 евра.

Такав “скок” процењен је на 17,8 милијарди евра, што представља велико упумпавање новца у привреду чиме држава постаје неприкосновени субјект који диктира економско стање нације. Председник је послао поруке оптимизма и убеђености у бољи животни стандард, али стручњаци су прилично обазриви.

Велику пажњу привукла је и чињеницу да председник није негирао да ће се ископавати литијум. Како је поручио то је задатак будуће Владе, која ће донети одлуку.

„„Никад се нисам плашио хајке неодговорних и неспособних људи, ја сматрам да је то наша обавеза и наш посао. Прошла Влада није прихватила ту моју идеју, мислили су да је лакше да се то не прихвати због уличних демонстрација Ја не мислим да је потребно подилазити незналицама, већ је потребно развијати наше крајеве“, рекао је Вучић у суботу.

Он нема ништа против и то је свима ставио до знања.