Прочитај ми чланак

Вучић: 2016. ће за Србију бити година реформи, што ће припремити терен за још бољу будућност

0

aleksandar vucic

Наредна година ће за Србију бити година реформи, што ће припремити терен за још бољу будућност свих њених грађана, најавио је премијер Александар Вучић.

Вучић је ово изјавио у Цириху, након Пословног форума у организацији Привредне коморе Швајцарска – Централна Европа. То ће, поручио је, бити и година реформе образовног и здравственог система у Србији.

Србија, рекао је Вучић, жели да од Швајцарске научи о дуалном систему образовања, који је један од узрока и разлога зашто је Швајцарска толико успешна.

„То многи код нас унапред критикују“, навео је премијер.

Говорећи о Пословном форуму, премијер је новинарима рекао да најречитије говори податак да је ове године том скупу присуствовало три пута више компанија него пре пет година, када је скуп организовао тадашњи српски премијер.

То, како је рекао, довољно говори о другачијој позицији Србије у свету, региону и Европи.

„Мислим да политичка стабилност привлачи људе да дођу у Србију, али и уговори о слободној трговини са земљама ЕУ, региона, Турском, Белорусијом, Русијом и Казахстаном. То је тржиште од готово милијарду становника“, рекао је Вучић.

Предност Србије је добро обучена радна снага, стручни млади инжењери пре свега и зато све већи број швајцарских компанија показује интерес да дође у Србију.

 

Александар Вучић на Пословном форуму у Цириху: Србија чини све да сачува регионалну стабилност

Премијер Србије Александар Вучић поручио је са Пословног форума који се одржава у Цириху, да је Србија у могућности да понуди најбоље услове у региону за све стране инвестиције.

Српски премијер Александар Вучић рекао је на Пословном форуму у Цириху да Србија чини све како би сачувала регионалну стабилност, која је веома важна за долазак страних инвестиција, преноси Танјуг.

Обраћајући се присутним инвеститорима, Вучић је говорио о економским и законским реформама које Србија спроводи, као и о спољнополитичким активностима Владе, споразуму са ММФ-ом, као и односима у региону.

„Регион Западног Балкана може да иде напред само ако сви заједно радимо. Србија ће наставити да инвестира у регионалну стабилност, а наш посао је да радимо за наш народ“, поручио је премијер, а наводи се у саопштењу Канцеларије Владе за сарадњу с медијима.

Швајцарске инвеститоре је обавестио о подстицајима које Влада Србије даје страним компанијама и нагласио да је Србија у могућности да понуди најбоље услове у региону за све стране инвестиције.

Премијер Вучић је пожелео добродошлицу свим инвеститорима вољним да улажу у Србију, а своје обраћање завршио је уз поруку да се Србија уздигне, алудирајући на завршне речи Винстона Черчила, који је у истој згради 1946. године одржао говор поздрављајући уједињење Европе узвикујући „нека се Европа уздигне“.

Након Вучићевог обраћања, министар финансија Душан Вујовић одговарао је на бројна питања швајцарских компанија.

Иначе, Форум „Србија на путу модерне економије“ отворио је амбасадор Швајцарске у Србији Жан Данијел Рух истакавши да је број швајцарских инвестиција у 2014. години два пута већи него 2013. године.

Швајцарске компаније су највише заинтересоване за улагања у области информационих технологија, пољопривреде, индустријске производње и дрвне индустрије.

„Београд је динамичан и модеран град са образованим људима вољним да раде на изградњи добре будућности за своју земљу“, нагласио је Рух и додао да је Влада Србије одлучна да обезбеди сигурно пословање страним компанијама и да велику важност придаје регионалној стабилности.

 

Премијер обишао компанију “Ернст Швајцер“

Премијер Вучић обишао је у месту Хединген, поред Цириха, компанију “Ернст Швајцер“, која ужива велики углед у примени стручног усавршавања кроз систем дуалног образовања, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

“Овакав модел образовања, који представља вид јавно-приватног партнерства, најраспрострањенији је начин школовања у Швајцарској. У зависности од радног профила, траје три или четири године и паралелно оспособљава младе у стручној школи и предузећу“, наведено је у саопштењу.

„Ернст Швајцер“ послује у металском сектору и поседује широку палету различитих производа намењених првенствено грађевинској индустрији.

Има четири производна погона у Швајцарској и девет продајних објеката широм земље. Ова фирма претежно је окренута швајцарском тржишту и околним земљама, као што су Немачка, Француска и Шпанија.

Вучић је о дуалном моделу образовања разговарао и са швајцарским државним секретаром за образовање, истраживања и иновације Мауром дел Амброђом.

Премијер Вучић је предложио сарадњу са швајцарским стручњацима који би на практичан начин учествовали у реформи школства и увођењу дуалног образовања у школе у Србији.

Дел Амброђо је исказао спремност швајцарске владе да уступи своја искуства у овој области, како би Србији помогла да уведе овакав начин образовања који ће младим људима омогућити да у току школовања постану део система компанија у којој обављају праксу, и тако лакше дођу до радног места.

Обиласку компаније и састанку са државним секретаром Мауром дел Амброђом присуствовао је и министар просвете Срђан Вербић, наведено је у саопштењу.

(РТС)