Прочитај ми чланак

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА УСТАНАК Издајник Дачић наговестио могуће увођење санкција Русији!

0

Паралелно са издајом Космета, уништитељи свега српског Александар Вучић и Ивица Дачић спремају се и да уведу санкције Русији. Другим речима, обавезаће се да се Србија неће противити чланству тзв. Косова у УН, а земљи која то може да спречи - Русији, ће увести санкције. Према речима Синише Љепојевића, ускоро ће кренути кампања увођења санкција и Кини.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић наговестио је први пут у среду, 25. јануара, да би Београд могао да промени курс и уведе санкције Русији, што је један од кључних захтева ЕУ да Србија напредује у преговорима о чланству у ЕУ.

У ексклузивном интервјуу за EURACTIV Србија, који преноси РСЕ, Дачић је рекао је да се Србија, кандидат за ЕУ од 2012. године, руководила пре свега проценом онога што је у њеном најбољем интересу.

„Осуђујемо кршење територијалног интегритета Украјине и тако смо гласали у међународним телима. Да ли ћемо увести санкције Русији је друга ствар. Није питање времена или рокова, то је ствар која се тиче наших политичких и економских интереса“, рекао је он за EURACTIV Србија.

Председник Србије Александар Вучић оштро се противи санкционисању Москви због њене инвазије на Украјину, често наглашавајући да Србија сву нафту и гас увози из Русије, али је под све већим притиском Запада да промени свој став.

У октобру је представио план од 12 милијарди евра за улагања у енергетску инфраструктуру током шест година како би се диверсификовало и обезбедило снабдевање енергијом.

Дачић је рекао да Србија од руске анексије Крима 2014. године до сада није придружила западним санкцијама „јер смо проценили да то неће бити у нашем интересу“.

„Ако се нешто промени на штету интереса Србије, онда ће и наша одлука бити прилагођена томе, јер ћемо у сваком тренутку проценити шта је најбоља одлука за нашу привреду, за наш углед у свету и за грађане Србије“, истакао је Дачић.

Као још један знак да се наратив о Русији, која се сматра традиционалним савезником Србије, може померати, премијерка Србије Ана Брнабић, која је у среду увече присуствовала отварању ЕУРАЦТИВ Србија у Београду, говорила је о „руској агресији на Украјину“.

То је формулација коју Србија раније није користила. Она је такође похвалила ЕУ као највећег инвеститора и донатора у Србији.

Дачић је чланство у ЕУ прогласио „приоритетом за Србију“, али је и критиковао ЕУ због одуговлачења са проширењем.

„Та наратив који често чујемо, да би Балкан могао да створи нове проблеме да је унутар ЕУ, више је изговор јер је ЕУ приметила смањење апетита за проширењем. То је питање које европским политичарима не доноси гласове и зато га маргинализују,“ казао је министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.