Прочитај ми чланак

Време је за ПОБУНУ! Ескобар разоткрио Вучића: Коначни споразум питање недеља

0

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је вечерас да би рок који је Влада Косова одредила за прегистрацију возила на РКС таблице требало да буде продужен за десет месеци и да би било добро да одговор косовске владе буде позитиван, преноси Канал 10.

Ескобар је истакао да се на то нису обавезали ни председница Вјоса Османи ни премијер Аљбин Курти и додао да Косово има право да то спроведе, али да је жеља САД да се то уради на миран начин који не подиже тензије и не одвлачи од неких ствари које морају да се ураде.

„Није тајна да смо тражили још 10 месеци и волео бих да се то деси. Ово није само захтев САД, већ целе Квинте и то зато што смо ми земље које највише подржавају Косово. Верујемо да је важно да када дајемо препоруке људи то слушају, али још чекамо одговор. Желим да будем сигуран да људи који су укључени у преговоре чују позитиван одговор на ово“, рекао је Ескобар.

Специјални изасланик САД за западни Балкан изјавио је да САД подржавају француско немачки предлог за споразум Косова и Србије и да је коначни споразум питање недеља.

Ескобар је у ексклузивном интервјуу за ТВ Канал 10 рекао да је на обе стране и на посредницима да одреде рокове.

„Чуо сам своје европске колеге како говоре да је то питање недеља, а не година за договор, за пут напред. Дакле, поред тога, на обе стране и на посреднику је да одреде рокове, али то треба да буде брзо. Узимајући у обзир контекст онога што се дешава, свако мора да преузме одговорност за стварање стабилности, не само у Европи, већ и у региону“, рекао је он.

Рекао је да је са председницом Косова Вјосом Османи данас разговарао о моделима Асоцијације – Заједнице општина са српском већином, које, како је рекао, Косово то мора да примени.

Према њему за Асоцијацију најважније да се прилагођава законима Косова.

„Ујутро сам разговарао са председницом о различитим начинима на које Косово може да створи Асоцијацију како би била „вин-вин“ ситуација, како за заједнице на северу тако и за само Косово. Али најважније је да то мора да буде у складу са Уставом Косова, мора да се придржава закона Косова и не сме да утиче на функционалност Косова“, рекао је он.

Додао је да постоји много, много европских опција и модела које могу заједно да размотримо и који би ово учинили реалном могућношћу.

Рекао је да су САД увек подржавали признање Косова као независне и суверене државе и поздравие би је у УН и свим европским структурама.

„Оно што је важно за Косово је да крене стабилнијим путем ка интеграцији у евроатланске структуре, укључујући и признање од стране пет држава ЕУ које је не признају. Ово је најважнија ствар коју можете извући из било чега другог у том процесу“, изјавио је Ескобар.