Прочитај ми чланак

Војводина: Што северније, то чемерније

0

Njiva121

(Вечерње новости)

Због чега се о Војводини више не говори као о локомотиви развоја Србије и ко су кривци?

Са два милиона становника, отприлике милион и по плодних хектара и изузетно развијеном индустријом, Војводина је, некада, с правом означавана као локомотива развоја српске привреде.

Данас, она је у врху статистичких извештаја о броју незапослених, а при дну оних који говоре о просечним зарадама, пољопривреда јој је у катастрофалној приватизацији у великој мери девастирана, на стотине индустријских погона зарасло је у коров..

– У Војводини је више од 200.000 људи без посла, а стопа незапослености увелико премашује просек Србије – каже за „Новости“ Игор Мировић, потпредседник СНС и председник њеног Савета за Војводину.

– Међу петнаест општина у Србији са најгорим односом просечне плате и вредности потрошачке корпе, имате шест-седам из Војводине, што је, до пре десет година, било незамисливо.

Тврдњу о драматичном економском посртању северног дела Србије, он илуструје и чињеницом да је, по званичним подацима, у чак 25 од укупно 45 војвођанских општина бруто друштвени производ у 2012. био испод републичког просека. Због свега тога, каже, не треба ни да чуди што је, у опором жаргону, оној одавно познатој „Што јужније, то тужније“, последњих година придодато и „Што северније, то чемерније“.

ЗАКОН О ФИНАНСИРАЊУ

Иако сматра да Закон о финансирању Војводине треба донети што пре, Мировић не мисли да је то што њега нема главни разлог за економско посрнуће.
С друге стране, Драгослав Петровић, потпредседник покрајинске владе и високи функционер ДС, сматра да је тај закон веома важан: –
Надамо се да ће он, коначно, бити донет до половине октобра.
Објективни смо, за његово недоношење одговорна је претходна влада у којој је доминирао ДС, а биће и актуелна, ако ускоро не буде дефинисан и усвојен.

– Зашто, рецимо, Кинези улажу само у централну Србију, а не и у Војводину? – пита се Мировић.

– Покрајинска власт, нажалост, није ни мудра ни вешта да се, заједно са својом републичком, избори да привуче инвестиције. Па, у целој покрајини, данас нема ниједног озбиљног развојног пројекта који би могао да је покрене!

Разлоге за то Мировић види у опредељењу актуелне војвођанске власти у којој доминира ДС (у владајућој коалицији су још и СВМ и ЛСВ) да, уместо да у задатим уставним оквирима, заједно са Владом Србије, тражи начин да свима у покрајини буде боље, стално производи конфликте са републичким органима.

– У позадини тога је већ прочитан покушај да се пажња преусмери са суштинских проблема и, наравно, паничан страх за сопствене фотеље, односно узалудно одлагање суочавања са тренутком када ће грађанима Војводине морати да се положе рачуни за сиромаштво у које су доведени – каже он.

На другој страни, Мирослав Васин, председник ПО ДС и покрајински секретар за привреду, каже да није тачно да је Војводина постала најнеразвијенији део Србије. Он то илуструје тврдњом да је у њој стопа незапослености мања него у било ком другом делу земље, осим београдског региона, као и да њена привреда, и даље, предњачи у републичком извозу.

Не поричући да је у покрајини више од 200.000 људи без посла, он каже и да је, управо захваљујући мерама Владе Војводине, запослено око 30.000 људи, а раст незапослености тиме заустављен.

– Због тога су тврдње да је Војводина постала најнеразвијенији део Србије нетачне – каже Васин. – Уосталом, не треба сметнути с ума да Војводина нема механизме креирања макроекономске политике, већ је то у надлежности републичке владе.

КАНАЛИЗАЦИЈА И ЗАПОШЉАВАЊЕ
Вредност новца који се, од усвајања Устава из 2006. са одредбом по којој Војводини припада седам одсто републичког буџета, слио у покрајинску касу, мери се, каже Мировић, милијардама евра:

– Проблем је у његовом улагању, па је, тако, у канализацију у селу Мокрин уложено невероватних два милиона евра. Зар није било логичније да се за тај новац направио велики производни погон и да су се упослили људи, а од доприноса из њихових плата лако би се дошло и до канализације.