Прочитај ми чланак

Војвођанска конвенција: Преговори са ЕУ су шанса да војводина постане република!

0

vojvodj

(Бета)
Представници Четврте војвођанске конвенције оценили су данас у Новом Саду да ће отварање преговора Србије са Европском унијом бити право време и за промену Устава Србије, који је, како су рекли, кочница европским интеграцијама земље.

Представник Војвођанске конвенције која окупља парламентарне и ванпарламентарне странке и невладине организације које се залажу за ширу аутономије те покрајине, Ђорђе Суботић рекао је да је Устав Србије препрека решавању косовског питања, аутономији Војводине и регионализацији Србије.

„Аутономија Војводине у суштини не постоји, то је аутономија без аутономије, која је прописана октроисаним Уставом Србије“, оценио је Суботић.

Он је поновио да се залаже за стварање „Савезне Републике Србије“, која ће бити састављена од две републике, Србије и Војводине.

„Војводина мора да има и сопствени устав. Без тога ће Војводина нестати, а њена распродаја је увелико у току“, казао је Суботић.

Председник Покрајинског одбора Либерално демократске партије Душан Мијић рекао је да се и Војвођани морају мењати, ако желе да се изборе за бољи положај Војводине.

Члан Војвођанске академије наука и уметности (ВАНУ) Јулијан Тамаш рекао је да су покушаји да се укине ВАНУ заправо последица жеље да се и Војводина укине, уз изговор да се „не квари српска саборност“.

„Тиса додуше још није постала Северна Морава, али и то је у визији. А глупост је глупост, макар и из српске главе. Војводина је данас пепелиште, али жеравице још увек има“, рекао је Тамаш.