Прочитај ми чланак

ВЛАСТ У ПАНИЦИ Гренел стиже у уторак да провери шта је Вучић од потписаног урадио

0

Премештање српске амбасаде из Тел Авива у Јерусалим (Вучић тврди да то није потписао), хитно уклањање 5Г антена (које су током ванредног стања ницале широм Србије), обустава оружја Хезболаху (јуче је обелодањено да их Србија снабдева оружјем преко Катара)..., само су неки од потписаних ставки економског споразума у Вашингтону.

FOTO: Printscreen/Instagram

 

Чини се да Вучић није почео да их испуњава, али специјални Трампов изасланик Ричард Гренел долази да провери колико се до сада урадило и да отвори амњеричку канцеларију Међународне развојне финансијске корпорације са седиштем у Београду, која ће по споразуму да надзире извршавање ставки на територији целе Србије (укључујући и Косово и Метохију).

Опозиција и независни аналитичари још од састанка у Вашингтону тврде да Вучић нема намеру да испуњава ставке из тог споразума јер би се замерио и Бриселу и  Кини и Русији и арапском свету, већ да ће пробати да некако „купи време“ и одложи извршење посебно незгодних ставки попут демонтаже хиљаде постављених Хуавеј 5Г антена по Србији или премештања амбасаде у Јерусалим.

Специјални изасланик председника САД за дијалог између Београда и Приштине Ричард Гренел долази у уторак 22. септембра у Београд, преносе медији.

Долазак Гренела је у директној вези са споразумом који је 4. септембра потписан у Белој кући, а који између осталог предвиђа и отварање канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ).

Тиме се практично започиње реализација ставки споразума.

Тим поводом, предвиђен је састанак Гренела и председника Србије Александра Вучића, пише Блиц.

Да ли ће њему председник Србије да одбруси да није потписао премештање српске амбасаде у Јерусалим?

Дан раније, у понедељак, Гренел долази на Косово заједно са још 13 америчких званичника, јавља Газета експрес а преноси КоССев.

У Србију долази и делегација америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ).

Занимљиво, САД не отвара канцеларију ДФЦ и на КиМ (будући да тамо има амбасаду), већ само у Београду, а у споразуму стоји да ће бити надлежна и за Косово и Метохију.