Прочитај ми чланак

Власт у Хрватској штити комунистичке и удбашке злочине

0

Hrvatska-Evropska-unija

 

Сплит — Лидер опозиционе ХДЗ Томислав Карамарко оптужио је актуелну власт да штити комунистичке и удбашке злочине и њихове могуће починитеље.

Карамарко је изразио наду да ће Врховни суд вратити поверење у правосудје и у Хрватску као веродостојну државу.

„Ово што они (власти) раде да би заштитили удбашке и комунистичке злочине заиста је већ перверзно“, рекао је Карамарко новинарима у Спиту, коментраришући неправоснажне пресуде према којима бившег удбаша Јосипа Перковића треба, а његовог некадашњег надређеног Здравка Мустаћа не треба изручити Немачкој. 

Перковић је ухапшен 1. јануара на непознатој адреси у Загребу, по немачкој потерници којом се сумњичи да је учествовао у организовању убиства хрватског политичког емигранта Стјепана Дјурековића 1983. године недалеко од Минхена. 

Због истог кривичног дела Немачка потражује и Мустаћа, који је према европском налогу за хапшење ухапшен такође на Нову годину, а за кога је, међутим, Ззупанијски суд у Великој Горици донео одлуку о неизручењу због апсолутне застарелости предмета. 

Карамарко је оценио да је због понашања актуелне владе Хрватска изгубила веродостојност у очима Европљана и упитао зашто се штити неко ко је „можда починио злочин над хрватским човеком“. 

„А шта је хрватски човек – мрав, глиста, црв да га можеш згазити, а да за то не мораш одговарати“, запитао је Карамарко. 

Према тумачењу председника ХДЗ-а, актуелна власт брани Перковића и Мустаћа, јер ће они „горе (у Немачкој) проговорити ко им је издавао наређења“, преноси агенција Хина. 

„Наређења су стизала од Централног комитета Савеза комуниста Хрватске, а ови су данас наследници те исте партије, у томе је проблем и мислим да су ових дана све маске пале“, поручио је Карамарко који се „топло нада да ће Врховни суд вратити поверење у хрватско правосуђе, али и у Хрватску као веродостојну државу“. 

Врховни суд је следећа инстанца која ће се изјаснити о томе да ли ће бивши функционер југословенске и хрватске тајне службе, Перковић, бити изручен Немачкој. 

Уколико Врховни суд потврди одлуку о изручењу, његов адвокат Анто Нобило већ је најавио борбу на Уставном суду од којег ће тражити одлагање изручења. 

Перковић је, иначе, негирао било какву повезаност са убиством Дјурековића и успротивио се изручењу због тога, јер сматра да је у том предмету настала апсолутна застарелост, као и да га немачко правосуђе неоправдано оптужује, пре свега, на основу писања београдских медија из тог времена. 

Ако већ треба да му се суди, Перковић очекује да то буде у Хрватској јер, како је рекао, не верује у објективност немачког правосуђа.

„Милановићеве приче за малу децу“

Карамарко је критиковао И рад владе и њеног председника Зорана Милановића, чији је програм назвао „причом за малу децу“. 

Карамарко тврди да Милановић има један једини програм, једну једину реченицу коју је изнео у једном интервјуу: „Имам лошу вест за песимисте, биће добро“. 

„То је њихов програм, нажалост то су приче за малу децу“, оценио је шеф ХДЗ-а уочи почетка обележавања 24. годишњице утемељења странке у Сплиту. 

Садашња влада на челу с Милановићим, сматра, неспособна је за решавање потешкоћа, а посебно им замера што „стављају акценат на тзв. идеолошку подлогу“, преноси Хина. 

„Оно што је најгоре, они свој нерад и свој неуспех проглашавају успехом“, критичан је Карамарко.

(Танјуг)