Прочитај ми чланак

Власт малтретира 300 породица код Чачка: Узела им имовину, а не да им новац

0

Више од 300 домаћинстава који су у поступку експропријације или чија земља је експроприсана и даље имају проблем да наплате имовину која им је одузета за изградњу ауто-пута и других инфраструктурних објеката - за јавни интерес.

Тим поводом директорка правно-имовинских односа ЈП ‘Коридори Србије’, Љиља Јовановић била је прекјуче у Балузи код Чачка, да, наводно, помогне у решавању проблема мештана, али је њен захтев био одсуство новинара и представника неформалне организације Не дамо ђедовину, Братислава Симовића.

Будући да су разговори текли у нежељеном разговору за оштећене, они су је „отерали“ па је, како каже наш саговорник, побегла главом без обзира.

„Дошла је са читавом свитом и хтели појединачно да решавају проблеме око експроприсане земље, желећи да изврте људе око цене“, каже Симовић.

Према његовим речима, људи из ‘Коридора’ поново су желели да обману мештане, изманипулишу и ‘навуку пољопривреднике на танак лед’.

„То је слуђивање људи, а после би у овом јавном предузећу рекли да нису надлежни за цену. Ако је земљиште под инфраструктурним објектом где треба да прође ауто-пут, нико не спори експропријацију. Оно је усвајањем Просторног плана постало грађевинско“, објаснио је он.

Према Симовићевим наводима, оштећене ‘врте’ и режим, али и адвокати које држава ангажује, будући да им одговара што више одржаних рочишта. Има и пример – један од мештана је добио 570 хиљада динара за земљу, а држави није било спорно да плати судске трошкове 245.000,00.

„Али том истом човеку, мученику, пољопривреднику је било спорно да надлежни исплате око милион“, рекао је Симовић. Он даље наводи да су позајмишта и депоније огроман еколошки проблем.

„Мештани су питали директорку зашто се одузима трајно, а она је, наводно, рекла да ће бити рекултивисано. Људи су захтевали да им се врати рекултивисан простор, где би могли нпр.да гаје свиње, а лично сам доказао да ће на хиљаде хектара бити девастирано“, објаснио је наш саговорник. Рекултивацију су обећали и на састанку у Влади, нове засаде, дрвеће, тополе, јер је то пољопривредно земљиште.

„Али на њему не сме да се копа, а они хоће да ваде шљунак и песак без дозвола. Не смеју да ископавају, јер би нарушили еколошку мрежу, а потписали су уредбу о њој са Европском унијом“, каже Симовић.

Он је запитао директорку Коридора зашто јој је сметало његово појављивање на јучерашњем састанку, а била је са њим приликом покушаја договора у Влади, напомињући да је дошла у село где он живи, а изричито желела и одсуство свих медија.

Подсећа да нема ни позива, ни решења од поводом експроприсане земље од премијерке Брнабић.

„Власт врши притисак, узели су земљиште и људима треба да га исплате, а на суду је више стотина поступака“, истакао је он, поновивши да је, такође, један од суштинских проблема еколошки.

„На три локације, од укупно 30 је почео да се вади шодер. Они због тога не могу да заврше трасу ауто-пута, петљу у Балузи, односно наплатну рампу за Чачак. Због свега тога директорка Јовановић је, побегла главом без обзира јер је у нашем месту срела двојицу чланова делегације са којима је вођен разговор у Влади“, казао је он.

Уколико се не предузму кораци, да оштећени буду намирени како треба, односно да им се плати земљиште и биљна култура наше мере ће бити радикалније, нагласио је Симовић.