Прочитај ми чланак

ВЛАЈЧИЋ: Протести за законитост, јер наш Гаргамел десет пута дневно сруши Устав

0

Филмски критичар и новинар Милан Влајчић рекао је у Новом дану ТВ Н1 да грађански протести који се одржавају у Београду, показују да је атмосфера страха у једном делу друштва разбијена, али да та окупљања морају да се политички фокусирају, и то не тако што ће се определити за ову или ону странку, већ што ће инсистирати на враћању законитости.

Влајчић је за Н1 рекао и да сам учествује у протестним шетњама које се већ пет недеља заредом одржавају у Београду и да верује да излазак неколико десетина хиљада људи на улице показује да је у једном делу грађанства разбијена атмосфера страха.

“У једној малој Куршумлији – која је једна пустолина где ничег живог нема – тамо је 250 људи показало грађанску непослошуност. Протести морају да се артикулишу политички, не тако што ће се определити за ову или ону странку, него што ће наћи програм, а програм је враћање законитости и значаја Уставу. Наш Гаргамел (председник Републике Александар Вучић) десет пута дневно сруши Устав”, казао је гост Новог дана.

Додаје и да не зна да ли опозиционе странке стоје иза протеста или не, истичући да га то и не занима. Подсећа да је опозиција сатанизована у таблоидима и изјавама политичара из владајуће странке, чиме режим жели да створи слику да су сви политичари исти.

“Ако знаш да је неко пљачкаш и тајкун, дај га на суд, јер судство је у твојим рукама. Ако су сви исти, Гаргамел је на сигурном – он је најбољи, а сви остали смо овце”, казао је Влајчић.

Стога није сигуран да би протести били успешнији када би лидери опозиције стали на чело колоне, јер не само што су неки облаћени, већ поједини опозиционари својим ставовима ни не привлаче обичан свет.

Влајчић се осврнуо и на изјаву председника Вучића да међу људима који протестују има и пристојног света, као и да у владајућој коалицији има оних који шурују са опозицијом.

“Ми смо непријатељи, издајници, јадници, али има и честитих људи. То је радикалска школа његовог војводе Шешеља из деведесетих (…) Он је Гаргамел, њихов шеф, застрашује их. Међу својим људима хоће да постигне кохезију. Мене чуди да има ту и професора универзитета, академски образованих људи, али добро они су са својом савешћу раскрстили”, оценио је он.

Влачић верује и да ће ове године бити ванредних парламентарних избора, нарочито ако председник каже да их неће бити, јер он “увек ради супротно од онога што говори”. Страхује, међутим, да актуелни режим неће мирно препустити власт у случају да на изборима изгуби поверење већине гласача, већ да ће пре ићи на стварање неког ванредног стања.

“Ово није подељено, него разбијено друштво. Све институције система су у служби те власти. Стално смо у фази Дана мрмота. Она показна вежба у Лучанима где је цео врх политички дошао, застрашивао тај народ, показује да имамо посла са реториком и праксом краља Ибија”, упозорио је Влајчић.

Оценио је и да је напад на новинара грочанског портала Жиг инго Милана Јовановића, почетак фашизма, и сумња да ће истрага открити налогодавце.

“Шта је тај урадио одговара Гаргамелу. Направио је атмосферу страха која је упозорење сваком новинару који није послушан да могу да му баце молотовљеве коктеле на кућу. Овде постоји реторика о златном добу где треба потпуно сабити свако независно суђење о јавним стварима, а политика је јавна ствар”, уверен је Влачић.

Казао је и да не жели да коментарише дистанцирање Милене Ивановић од протестног скупа најављеног за годишњуцу убиства њеног супруга Оливера Ивановића, јер је она доживела велику личну несрећу.

“Али није опозиција цртала мету на његовом челу, него ова власт. Опозиција има право, нормални грађански свет има право да пита шта се десило са тим човеком. Све је то ружни прљави политички трилер, у нормалној земљи би се то за два минута решило”, сматра он.

Влајчић верује и да постоји неки договор Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија, али да тврда струја косовског премијера Рамуша Харадинаја очигледно покушава то да разбије.

Писањем у новинама не можете проширити круг пријатеља

Влајчић је иначе добитник награде “Небојша Поповић“, а признање ће му бити уручено 11. јануара.

Жири је у образложењу своје одлуке, између осталог, навео: “Добитник овогодишње награде ‘Небојша Поповић’ је Милан Влајчић, и у тој додели има једна врста симболике: ученик одаје признање учитељу. Јер, Милан Влајчић био је узор не само Небојши Поповићу, већ и многим филмским критичарима током последњих деценија; он је живи пример да су за добру филмску критику пођеднако потребни и знање и љубав према ‘покретним сликама’“.

“Не волим да гледам себе у том светлу, према себи имам самоироничан став, није довољно бити дете Кинотеке, треба знати литературу, филозофију, историју уметности. Критичар није непогрешив, али према својим пријатељима не може да буде блажи него према другима. Ако неко мисли да писањем у новинама може да прошири круг пријатеља, грдно се вара”, рекао је Влајчић истичући да је добро што је име Небојше Поповића спасено кроз поменуту награду.

Влајчић подсећа да се филмска критика данас преселила на интернет, где има доста паметног и образовног света, али да је њихов рад нажалост невидљив.

“Имамо осам дневних листова од којих шест нема културну рубрику. Блатоиди имају сцену, скандале, забаву, ријалитије, џет сет… Ова два остала ту и тамо нешто објаве што личи на критику, али критика подразумева континуитет, мора из недеље у недељу да се пише”, казао је он.

На питање зашто људи највише читају таблоиде, када их нико на то не приморава, Влајчић је рекао да то нажалост одговара нивоу образовања и материјалном стању већине становништва, подсетивши на енглеску изреку да у великој беди нема места моралу.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!