Прочитај ми чланак

Владине агенције плаћамо осам милијарди динара!

0

 

Грађани Србије годишње морају да издвоје више од 8,27 милијарди динара из свог џепа за 136 владиних агенција. Више од половине тог новца или 4,20 милијарди иде само једној агенцији која се зове БИА. А колико су све те агенције бесмислене говори чињеница да имамо и Агенцију за заштиту од јонизујућих зрачења, али и на пример, Агенцију за енергетску ефикасност.

Стручњаци се такође слажу да је претходна власт искористила ове агенције како би у њима запослила своје страначке људе који су имали и по пет пута већу плату од министара.

Да би нова влада била успешнија од претходних, мора да крене ка гашењу беспотребног џиновског државног апарата и да на тај начин растерети грађане Србије.

Иначе, Србија је једина земља у свету са тако великим бројем агенција, а неке земље немају уопште нити једну агенцију. Пример ради, Немачка има шест агенција, Словачка осам, Хрватска 40, а највећи број земаља по двадесетак. Србија, чији је друштвени производ неупоредиво мањи од БДП-а поменутих држава, 136. Нико тачно не зна колико је људи запослено у тим телима.

Занимљиво је да, према расположивим информацијама, директори већине агенција имају плате веће од 100.000 динара, а нека примања надмашују и читавих 500.000 динара.

Укидање сувишних државних агенција неминован је потез нове владе, указују стручњаци у изјавама, али наглашавају да је веома важно утврдити јасне критеријуме према којима ће се одлучивати које од тих институција су „вишак“ у државној администрацији.

Иван Николић, сарадник Економског института, истиче да прво што треба урадити јесте да се утврди тачан број агенција јер, како наводи, и поред бројних покушаја прављења листа, тачан број тих државних тела се не зна.

Николић је рекао да укидање агенција неће бити „изолована“ акција већ ће бити део реформе јавног сектора.

Он је указао, залажући се за постојање јасне методологије у том послу, да приоритет у гашењу агецнија треба да имају оне које у овом тренутку немају озбиљан или оправдан разлог за даљи опстанак.

– Тренутни ниво просечних плата у тим агенцијама је већи од плата премијера или министара. То је непримерено. Када би се смањиле, то би било неупоредиво боље и по том основу би се направиле озбиљне уштеде – оценио је Николић.

(Правда)