Прочитај ми чланак

Влада у клин, председник у плочу: Николић стао уз синдикате

0

Nikolic srpska zastavau

Иако је власт критиковала синдикате због протеста против закона о раду, председник Томислав Николић их је подржао.

Позивајући се на ауторитет који су му дали директни избори, Николић је у интервјуу РТС-у, премијеру Александру Вучићу упутио значајне поруке. Највидљивија је ова о синдикатима, али било је ту порука о ЕУ, Русији и реформама.

Како је пренела агенција Тањуг: „Николић је указао на то да синдикална борба није опозициона борба и да је реч о борби да се помогне ономе ко је на власти да радници имају посао и да живе боље.”

Закон усвојен, протести се настављају

Посланици су усвојили јуче измене Закона о раду и Закона о ПИО. За усвајање је гласало 190 посланика, а против су била 22. Синдикати настављају протесте, а у понедељак ће одлучити на који начин.

Представници Самосталног синдиката са којима је „Блиц” разговарао кажу да не осећају да их је председник „узео у заштиту”, али сматрају да је у општој хајци против њих, у којој је било и полицијског застрашивања, председник „дао коректну изјаву”.

– Председникова изјава је очигледно позитивна према синдикатима. Она је коректна, али мислим да нема функцију да заштити, него да произилази из разумевања да ту мора да постоји нека равнотежа и да је усмерена на то да спречи да се одузме цивилизацијска тековина синдикалних и колективних права радника, која постоји и у најтврђим неолибералним економијама, осим можда код неких шеика – каже др Зоран Стојиљковић, потпредседник УГС „Независност”.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Николић покушава да штити свој рејтинг и да његова изјава није у складу са реалним потребама.

– Изјава председника стоји ако начелно говоримо о улози и функцији синдиката, али није довољно прилагођена реалности и садашњој ситуацији, јер поједини синдикални лидери поступају демагошки. Можда је председник покушао више да гледа на своју популарност и рејтинг него на садашњу ситуацију у којој је немогуће све помирити – сматра Анђелковић.

Шта је Николић поручио Вучићу

Синдикати – Синдикална борба није опозициона борба, већ је реч о борби да се помогне ономе ко је на власти да радници имају посао и да живе боље.

Реформе Премијер Вучић је млад, амбициозан, способан и одлучан. Мораће да спроведе реформе, или га неће бити у политици.

ЕУ – Русија Не би требало грађанима обећавати брзо учлањење зато што ЕУ није спремна да разговара о проширењу у скорије време.

– То је добро да размислимо на други начин, да не губимо стара тржишта, да покушамо да договоримо с Русијом да нам део преференцијала остане ако будемо у ЕУ. Да договоримо да ЕУ не прави превише проблема ако имамо специјалне односе са Русијом.

Разлике ипак постоје „То је наша влада. Изабрана је огромном већином гласова. Кад бисте присуствовали разговорима у четири ока, видели бисте где се слажемо а где не, али то су наше приче одувек.”

(Блиц)