Прочитај ми чланак

Влада Србије: Само СНС спремио смене; СПС и УРС задовољни својим министрима

0

URS121
(Новости)

Док врх напредњака у суботу расправља о листи оних који су лоше радили, социјалисти и УРС још чувају кадрове. Динкић неће предложити замену својих министара. Председништво СПС идуће седмице док су СПС и УРС задовољни својим министрима.

Док напредњаци већ у суботу излазе са списком од око 15 функционера који ће да напусте Владу, Ивица Дачић и Млађан Динкић још се не одричу својих министара.

УРГЕНТНО

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић сматра да је измена коалиционог споразума тежа и мање реална варијанта.
– Заговорник сам реконструкције Владе и сматрам да она треба да се спроведе ургентно како би могла да доведе до квалитативних промена – истакао је Бачевић.Према нашим информацијама, после седнице председништва и Главног одбора СНС, на којој ће они, готово је извесно, предложити смену својих министара – Горана Кнежевића, Братислава Петковића и Алисе Марић, Вучић ће тражити и од својих партнера да пресеку.

Како „Новости“ сазнају, председништво УРС ће бити одржано већ почетком идуће недеље, али ће њихов закључак бити да су сва три члана Владе – Млађан Динкић, Сузана Грубјешић и Верица Калановић задовољили у првој години мандата. Практично, УРС ће предложити смену неких својих државних секретара, помоћника министара и директора јавних предузећа.

У табору социјалиста још нису ни заказали седнице страначких органа, али нас уверавају да ће све завршити до 17. јула.
Очигледно је да ће уследити тешки међустраначки разговори следеће недеље који би, ако не дође до договора, могли да резултирају чак и ванредним изборима.

Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је у четвртак да ће у реконструкцији владе морати да буду постављени објективни критеријуми за оцену рада њених чланова, јер је тешко пронаћи оне који ће признати да нису добро радили.

НАПРЕДЊАЦИ УРС-У ПОМРСИЛИ РАЧУНЕ

Амадман напредњака на Закон о рачуноводству, којим се предвиђа да предузећа убудуће финансијске извештаје подносе Народној банци Србије, а не Агенцији за привредне регистре, у четвртак је испразнио скупштинске клупе и изазвао несугласице између ове странке и УРС.
Уместо најављене расправе, седница је одложена за понедељак.
Поменути предлог напредњака изазвао је оштре полемике унутар владајуће коалиције још у среду, када су се регионалисти отворено успротивили овој идеји на седници Одбора за финансије.

– Очекујем и да на седници председништва СНС буде напорна расправа о тој теми. Пронађите ми иједног новинара, министра или државног секретара који ће рећи да није добро радио и ја ћу вам честитати на томе.

Ја сам то покушао али нисам успео и зато ћемо увести објективне критеријуме за оцену рада.

Ако то сада не учинимо, плашим се да ћемо ући у жабокречину из које нам нема повратка и да ће бити свеједно ко ће бити министар, државни секретар или било шта друго.

Вучић је рекао и да се нада да влада неће пасти због немогућности да се коалициони партнери договоре о тој теми, иако би његовој странци због подршке коју ужива, одговарали избори.

Премијер и лидер СПС Ивица Дачић не открива да ли ће и које министре предложити за замену:

– Разговори ће бити о даљим циљевима, путу и кадровима владе. Намера је да из свих следећих састанака изађемо са квалитативним променама у свим областима – изјавио је Дачић.

Председник НС и министар грађевине Велимир Илић изјавио је да ће у реконструкцији бити претресена комплетна државна администрација:

– Циљ је да се побољша квалитет рада извршне власти. Лично, немам примедбе на рад ниједног од министара. Немам сазнања да ће моја странка изгубити неке позиције.

На кадровску вртешку осврнула се и министарка енергетике Зорана Михајловић која је изјавила да до сада није било речи о смени Душана Бајатовића са места директора „Србијагаса“.