• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ВЛАДА СРБИЈЕ: И да нам затворе пут ка ЕУ, не уводимо санкције Русији
Прочитај ми чланак

ВЛАДА СРБИЈЕ: И да нам затворе пут ка ЕУ, не уводимо санкције Русији

0

rusija srbija ne eu8_n

Србија не мења позицију према Москви, упркос најавама из Брисела да ће то морати. Дачић: Није у интересу наше државе да се придружимо санкцијама ЕУ.

Београд неће уводити санкције Русији чак и ако се то у будућности испостави као званичан услов за наставак европских интеграција – потврђено је „Новостима“ у државном врху Србије.

ВУЧИЋ: НАСТАВЉАМО СВОЈ ПУТ

Премијер Александар Вучић изјавио је јуче да је уверен да земље ЕУ неће моћи да одбију да прихвате Србију као пуноправну чланицу.
– Чули смо изјаву Јоханеса Хана да нема шансе за Србију да постане чланица ЕУ у наредних пет година.
Није то велико изненађење, очекивали смо ту одлуку. Али, свакако настављамо са реформама.
Србија ће свој пут ка ЕУ наставити без обзира на разочаравајуће ставове који долазе из Брисела.
Премијер је на Београдском безбедносном форуму поновио да Србија подржава територијални интегритет свих земаља УН, укључујући Украјину, али да је највећи приоритет за нас западни Балкан.

А да ће нас Брисел све јаче притискати да окренемо леђа Москви, потврдио је званично и будући комесар за преговоре о проширењу ЕУ Јоханес Хан:

– Став Србије о неувођењу санкција Русији биће предмет даљих разговора. Српска влада мораће да размисли о томе ако жели у ЕУ – рекао је Хан.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је јуче, за „Новости“, да ће спољнополитичка позиција Србије остати непромењена:

– Наш приоритет је чланство у ЕУ и наставићемо да усклађујемо спољну политику са бриселском. Али, Србија неће уводити санкције Русији јер то није у нашем државном интересу.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт поручио је јуче да ЕУ остаје привржена политици ширења и да ће тај став потврдити у Стратегији проширења која ће бити објављена 8. октобра.

– Проширење је у средишту онога чиме ће се бавити комесар Јоханес Хан. ЕУ треба да ради на томе да Русија не доживљава политику проширења или суседства као угрожавање њених интереса.

Не сме се изгубити из вида да ће Русија бити суштински важан партнер у будућности ЕУ и њених чланица и да морамо да осигурамо реалистичан приступ томе.

Иво Висковић, наш бивши амбасадор у Берлину, каже за „Новости“ да је неизвесно колико ће Брисел у будућности бити оштар у захтевима према Србији да уведе санкције Москви:

– Још има много непознаница. Однос ЕУ према Србији по том питању зависиће од развоја украјинске кризе.

Ако се буду погоршале релације између Вашингтона и Москве, извесно је да ће и притисак на Београд бити јачи.

Али, није искључено и да Брисел остане флексибилан према Србији у вези с тим питањем. То је сада немогуће предвидети.

vucic
ШТА ПОСЛЕ НОВИХ УПОЗОРЕЊА БЕОГРАДУ ИЗ БРИСЕЛА – Србија добија жути картон због Русије

Порука комесара ЕУ Јоханеса Хана да Србија треба да преиспита увођење санкција Русији биће и у годишњем извештају ЕК. Спремни за чланство у ЕУ до 2019.

Ово сазнаје „Блиц“ из дипломатских извора, као и да ће у извештају Европске комисије о напретку, који ће бити представљен 8. октобра у Бриселу, бити објашњено да се Србија још није усагласила са политиком ЕУ према Русији и да је потребно да начини додатни прогрес. Баш због Русије и украјинске кризе отварање поглавља 31 у преговорима о приступању могло би да буде проблем, наводе саговорници нашег листа.

Брига и због „Утиска“

Као минус у извештају ЕК, у делу који се тиче слободе изражавања, биће забележено укидање емисије “Утисак недеље” на ТВ Б92, сазнаје “Блиц”.
На негативну интонацију утицаће и укидање политичких емисија на ТВ Студио Б, као и смена директора те телевизије Александра Тимофејева.
Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта је на Твитеру написао: “Већ 4 год. сам у Србији и не пропуштам #утисак.
Овакве емисије су важан допринос размени мишљења у друштву.
Када ће се вратити на #Б92?”.

Како кажу “Блицови” извори, Ханова изјава пред Европским парламентом да ће Београд морати да преиспита своје ставове уколико жели да постане чланица ЕУ јесу тачни, али не важе “сада и одмах”, већ се сугерише да би усклађивање требало да буде “кохерентније”. Такође, на Србију неће бити већих притисака док се у потпуности не примени Бриселски споразум с Приштином.

– Чули смо изјаву Јоханеса Хана да нема шансе за Србију да постане чланица ЕУ у наредних пет година. То није велико изненађење, одлука је била очекивана, али ћемо свакако наставити са реформама, наставити наш пут ка ЕУ и учинити најбоље до почетка 2019. када ће све бити у рукама других – рекао је премијер Александар Вучић на Београдском безбедносном форуму, истакавши да је политика Србије пут ка ЕУ, али и добри односи са Русијом, и да се то неће мењати.

Саговорници “Блица” сагласни су у томе да тренутно нико не очекује да Србија уведе санкције Русији, а изјаву комесара Хана тумаче као најаву могућег тврђег става.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт каже да се од сваке земље кандидата очекује да се све више усклађује са ставовима ЕУ. На питање “Блица” да ли захтев да Србија уведе санкције Русији може у блиској будућности да постане услов или ултиматум, или закочи преговоре са ЕУ, Давенпорт је рекао да те термине не би користио у овом контексту, и да није реч о томе.

Душан Рељић, научни истраживач на Немачком институту за међународне односе и безбедност, сматра да је Ханова изјава политички притисак на Београд да “пазе шта раде, да не изазову превише нерасположења у Бриселу и кључним центрима ЕУ”.

Упитан да ли нове поруке из ЕУ могу да се тумаче и као притисак због најаве доласка руског председника Владимира Путина и да ли ће Србија због тога бити кажњена, Рељић каже да не види које санкције Србији би могле да буду у интересу ЕУ, све док Београд нормализује односе с Приштином.

Потпредседник немачког Маршаловог фонда Иван Вејвода каже за “Блиц” да тренутно нема никаквих озбиљнијих сигнала ни из Вашингтона ни из Брисела да се од Србије у средњорочном периоду захтева увођење санкција Русији. Он сматра да сигнали попут Ханове изјаве могу да се разумеју као питање за унутрашњу политичку употребу у ЕУ или да неко жели да покаже да је тврђи у порукама од других.

(Вечерње новости, Блиц)