Прочитај ми чланак

ВЛАДА СРБИЈА ЋЕ О НЕВОЉАМА које јој је Хашки трибунал створио због Шешеља обавестити УН

0
Фото: Вечерње новости

Фото: Вечерње новости

Влада Србије ће ових дана разматрати случај троје представника СРС, наводи се у најновијем извештају Хашком трибуналу у који је Данас имао увид.

Влада Србије одбила је у извештају од 23. фебруара да Хашком трибуналу достави податке о томе шта конкретно ради на хапшењу и изручењу троје радикала – Вјерице Радете, Петра Јојића и Јове Остојића, том међународном суду, наводећи да су „разлози досадашњег застоја поверљиви“, сазнаје Данас.

Правни заступник Србије Саша Обрадовић наводи у свом извештају да је на састанку са министром правде Николом Селаковићем 20. фебруара обавештен да ће предмет Радете, Јојића и Остојића бити „изнет пред Владу на поновно разматрање наредних дана, с предлогом да буде прослеђен на даљи редован поступак надлежном органу – судији Вишег суда у Београду“.

Оптужница

Хашки трибунал оптужује радикале Вјерицу Радету, Петра Јојића и Јову Остојића да су двојицу сведока који су сарађивали са хашким тужилаштвом, притискали да сведоче у одбрану лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља, те их приморавали да потпишу лажне изјаве, давали им новац и нудили запослење у СРС. Како се указује у оптужници, ти сведоци су лажно сведочили на једном од суђења Шешељу, дајући унапред научене одговоре које су добили од Радете, Јојића и Остојића. Наводи се да су за то били плаћани и до 500 евра месечно, а да су уплате добили од Петра Јојића и Јове Остојића.

Такође, Обрадовић истиче да ће Влада Србије „о невољама које јој је Међународни трибунал створио у овом и с њим повезаним предметом против оптуженог Војислава Шешеља, подробно известити Савет безбедности Уједињених нација“.

Он у извештају најпре обавештава Претресно веће Хашког трибунала да није добио овлашћење да с њима „подели поверљиве детаље о озбиљним проблемима с којима се надлежни органи Републике Србије суочавају“ у извршењу налога Трибунала за хапшење и предају троје оптужених од 19. јануара 2015.

Затим подсећа Веће да је 5. марта прошле године српска влада, на основу члана 4. став 3. Закона о сарадњи Србије и Црне Горе са Међународним трибуналом „наложила“ Министарству спољних послова да уложи приговор Трибуналу у односу на извршење тог налога.

„Министар спољних послова је то и учинио својим поверљивим поднеском, који је достављен уз ноту Aмбасаде 27. марта, а заведен у Међународном трибуналу 30. марта 2015 године. Влада Републике Србије је потом примила к знању усмено изречену одлуку Претресног већа од 30. јуна 2015, којом су разлози њеног захтева за одлагање извршења налога од 19. јануара одбијени као неоправдани“, пише у извештају.

Обрадовић даље наводи да је Министарство правде у међувремену спровело опсежне консултације и, у сарадњи с другим надлежним органима, извршило детаљне безбедносно-политичке процене ситуације која би настала извршењем хапшења и предаје троје оптужених.

„Разлози досадашњег застоја су поверљиви… Без обзира шта Претресно веће мисли о разлозима успостављања поверљивости у том или било ком другом случају кад су државна документа у питању, суверено је право сваке државе да у складу са својим националним законодавством одреди које ће податке третирати као поверљиве. Примат Међународног трибунала над домаћим судовима не значи примат над целокупним правним системом једне државе“, истиче Обрадовић у свом извештају.

Међутим, додаје да Влада Србије „још једном жели да увери Претресно веће да јој није циљ да штити оптужене од кривичног гоњења“, и закључује да с обзиром на то да ће овај предмет наредних дана бити изнет на разматрање пред Владу, „нови извештај о постигнутом напретку у извршењу налога доставићу Претресном већу 9. марта 2016. године“.

Подсетимо, након судске расправе у вези са случајем радикала, одржане 10. фебруара у Трибуналу, премијер Aлександар Вучић упутио је Хагу протестно писмо због „понашања“ Трибунала према Саши Обрадовићу. Током те расправе, судија Aлфонс Ори наложио је Обрадовићу да извештаје о томе шта Србија чини на хапшењу и изручењу Радете, Јојића и Остојића, подноси сваке две седмице, а не сваког првог у месецу како је раније било договорено.

Извор: Данас