Прочитај ми чланак

Влада РС: Циљ „талачке кризе“ у Сарајеву интервенција међународне заједнице

0

349270_blokada-zgrade-institucija-bih-protest-jmbg-beta_ff(НСПМ)
Највиши званичници Републике Српске оценили су данас да су протести пред зградом Парламента Босне и Херцеговине били политички мотивисани и да је циљ „талачке кризе“ био изазивање интервенције међународне заједнице и Канцеларије високог представника за БиХ.

Овакав закључак донет је на посебној седници Владе РС, којој су присуствовали и председник РС Милорад Додик и председник Народне скупштине РС Игор Радојичић, поводом протеста грађана испред зграде парламента јуче у Сарајеву.

Грађани су целог дана држали у блокади две зграде у којима су смештене заједничке институције БиХ, тражећи да парламент БиХ коначно усвоји закон о ЈМБГ.

На седници Владе РС је такође закључено да представници РС у заједничким институцијама нису безбедни и да до даљег неће ићи у Сарајево.

Председник РС Милорад Додик рекао је да је „политичко Сарајево нервозно“ и да је хтело путем оваквих окупљања да изврши утицај на парламент да доноси одлуке. 

– Поставља се питање каква је то земља у којој улица врши притисак да парламент донесе одлуке које су ван политичког система – казао је Додик новинарима, додавши да се ради о политички мотивисаном скупу.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да јучерашњи протести у Сарајеву нису имали везе са доношењем закона о јединственом матичном броју грађана, већ да су били „инструментализована и оркестрирана акција“, чији је циљ био да се покаже да децентрализована БиХ није могућа.

Она је јучерашње догађаје у Сарајеву назвала „талачком кризом“, додавши да се поставља питање да ли су полицијске агенције обавиле свој посао.

Председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић најавио је да ће у уторак, 11. јуна, бити одржана седница Колегијума, на којој би требало да буде заказана посебна седница парламента на којој ће се размотрити новонастала ситуација.

Радојичић је навео да представници свих политичких странака из РС сматрају да тренутно не постоје безбедносни услови за њихов рад у заједничким институцијама у Сарајеву.

У згради је током протеста и блокаде било око 1.500 људи, међу њима и око 350 странаца. Они су из зграде парламента БиХ евакусани рано јутрос после интервенције високог представника Валентина Инцка.

Протест је покренут јер тромесечна беба Белмина Ибришевић није могла да буде пребачена на лечење у Немачку, пошто није добила ЈМБГ, па самим тим ни пасош. Под притиском грађана Савет министара је пре два донео привремену одлуку о издавању ЈМБ-а, али грађани траже коначно решење и доношење Закона о ЈМБ.

С обзиром на политичке разлике у ставовима странака из РС и Федерације БиХ договор о закону тренутно није могућ. Иако је Савет министара усагласио коначно решење, накнадно су СДП и Странка за бољу будућност изашли са другачијим предлогом закона, на који не пристају странке из РС.

Проблем је настао при доношењу новог закона јер се српски и бошњачки посланици нису могли усагласити око регистрацијских подручја при издавању ЈМБГ. 

Бошњачки посланици траже да у једно регистрацијско подручје уђе Сарајево, Источно Сарајево и општина Пале, као што је то било и пре рата. Српска страна се томе противи, тражећи да се у регистрацији подручја не смеју прелазити границе ентитета.

Влада РС раније је донела уредбу према којој је новорођенчадима у РС омогућена додела ЈМБГ.