Прочитај ми чланак

Висока цена ИЗРАБЉИВАЊА: Медицинске сестре и техничари све више одлазе!

0

Србија је испод европског просека када је реч о броју медицинских сестара и техничара. Радица Илић, председница Синдиката медицинских сестара и техничара Србије, рекла је у јутарњем програму "Пробуди се" да су бројеви у том погледу драматични и да њене колеге и колегинице скидају униформу и напуштају посао.

Према подацима Глобал економи, у европским земљама је просек 12 медицинских сестара на хиљаду становника. У најбољој ситуацији је Норвешка која их има чак 18, док их је најмање у Италији – шест медицинских сестара на хиљаду становника. Прецизни подаци за Србију не постоје, али проста рачуница каже да их је мање чак и од најгорег европског просека.

„Плашим се да су бројеви у Србији драматични. Ми као синдикат покушавамо годину уназад да објаснимо да у систему здравства фали пуно медицинских сестара и техничара. То није била тема која је занимала широке народне масе, а моје колегинице су савијале главу све више. Ви у Немачкој кад питате без кога се не може, рећи ће вам без ватрогасца, па иза тога медицинске сестре. Немац зна шта му је важно. Ми очигледно ни данас нисмо научили. Моје колегинице и колеге плаћају јако високу цену овог израбљивања“, рекла је Илић.

Она је навела да стицање свести само по себи није довољно.

„Ми коначно треба да отворимо тему, али на начин на који је то разумно, а не дневно-политички. Ми две године уназад имамо лекаре у покушају политичара, сестре које су ставиле главу и умиру радећи, а да не знамо шта је чија агенда. Фали нас све више и више. Моје колегинице скидају униформу и напуштају посао. Оне друге које се још нису одважиле смао је питање тренутка. Овај систем је издржао огроман притисак, али захваљујући првенствено колегиницима које су радиле 24 сата“, изјавила је Илић и додала да Србија 20 година није уложила у униформе за медицинске сестре и техничаре.