Прочитај ми чланак

Више од 500 припадника Војске Србије распоређено по белом свету

0

bratislav-gasic

БЕОГРАД – Министар одбране Братислав Гашић изјавио је данас да ће више од 500 припадника Војске Србије учествовати у 13 мировних мисија под покровитељством УН и ЕУ у 2014. години и да је њихова безбедност на изузетно високом нивоу, поготово што је реч о медицинским тимовима.

Гашић је прецизирао да ће укупно 67 припадника Војске Србије и два штабна официра, из медицинског састава, учествовати у мировним операцијама УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA) у овој години.

Припадници ВС учествоваће и у војној операцији ЕУ у Централноафричкој Републици (EUFOR RCA) и у обе мисије њихова безбедност је на високом нивоу, додао је министар.

Министар Гашић је на скупштинском Одбору за одбрану и унутрашње послове рекао да се дуго чекало на позив из УН и ЕУ да припаднике ВС већ чекају материјал и све што им је потребно, обезбеђено од стране УН.

“Када идете као медицински тим нема борбених дејстава и мислим да је њихова безбедност на високом нивоу, ово је осма и девета мисија и очекујемо да преко 500 припадника Војске Србије учествује у свих 13 мисија укупно у 2014. години”, рекао је Гашић.

Мисија под покровитељством УН је лака пољска болница, у њој је само шесторо припадника ВС и чека се да се спроведе са немачким контигентом рекао је министар, поновивши да је њихова безбедност на високом нивоу.

Министар Гашић је тако одговорио шефу посланичког клуба НДС Марку Друришићу који га је питао која је динамика упућивања војника у те мисије и ко ће гарантовати за њихову безбедност.

Одбор је такође прихватио амандмане на Предлог одлуке о употреби и учешћу припадника Војске Србије у мировној операцији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA) и војној операцији ЕУ у Централноафричкој Републици (EUFOR RCA) у 2014 који предвиђа да Одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику.

(Танјуг)