Прочитај ми чланак

Вијетнам: Не признајемо Косово, упућен позив Николићу за посету

0

Заменик министра иностраних послова Вијетнама Ха Ким Нгок потврдио је принципијелан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Mesto: Antananarivo Datum: 23.11.2016 Dogadjaj: POLITIKA - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Daèiæ na Samitu Frankofonije u prestonici Madagaskara Antananarivu  Licnosti: Ivica Daèiæ

Mesto: Antananarivo
Datum: 23.11.2016
Dogadjaj: POLITIKA – prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Daèiæ na Samitu Frankofonije u prestonici Madagaskara Antananarivu

Он је упутио позив за посету председника Томислава Николића Вијетнаму, саопштило је Министарство спољних послова.

Како је наведено, Нгок је, на билатералном разговору са првим потпредседником владе и министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем потврдио став своје земље, а саговорници су и разматрали начине за унапређење билатералне политичке и економске сарадње, уз нагласак на интензивирању билатералних посета на највишем нивоу. 

Дачић је, присуствујући свечаном отварању Самита Франкофоније у главном граду Мадагаскара Антананариву, поред разговора са Нгоком, имао и одвојене билатералне разговоре са министрима иностраних послова Тогоа, Бурундија и Луксембурга. 

Министри иностраних послова Тогоа и Бурундија изразили су жељу за интензивирањем дијалога и унапређењем сарадње у области просвете, док је Дачић са министром иностраних послова Луксембурга размотрао питања европских интеграција Србије, миграциона питања као и актуелна збивања у ЕУ. 

Министар иностраних послова Луксембурга прихватио је позив да посети Србију почетком следеће године, стоји у саопштењу.

Дачић лобира за непризнавање независности Косова 

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је започео одлучну дипломатску активност за спречавање даљег признавања независности Косова.

Он учествује на Самиту франкофоније, где је започео низ билатералних сусрета на највишем нивоу у главном граду Мадагаскара Антананариву.

Дачић је нагласио да ће његова главна активност на Самиту бити билатерални састанци са представницима оних земаља које нису признале Косово, како не би мењале своју позицију, а такође, како је навео, и са представницима земљама где је могуће ту позицију променити у обрнутом смеру. 

Напомињући да на Самиту франкофоније „учествује и такозвани министар спољних послова Владе Косова Енвер Хоџај, као и да се очекује долазак такозваног председника Косова Хашима Тачија“, шеф срспке дипломатије је рекао да „они велику наду полажу управо на разговоре са великим бројем земаља које нису признале Косово“. 

„Синоћ сам имао састанак са домаћином министарком спољних послова Мадагаскара која је инсистирала да ми овде дођемо на што вишем нивоу, јер је Мадагаскар као земља која није признала Косово, изложена великим притисцима“, напоменуо је Дачић. 

Он је навео да се данас срео и са министрима спољних послова Луксембурга, Тогоа, Бурундија, са замеником министра спољних послова Вијетнама, а да наредних дана очекује још двадесетак билатералних сусрета са колегама министрима, односно премијерима и председницима држава. 

Шеф српске дипломатије је указао да је Организација франкофоније веома важна организација за мултилатерално деловање Србије, пре свега јер окупља 80 држава чланица, од чега је 59 сталних чланица, 21 је посматрач. 

„За нас је веома битно што ће на њој учерствовати високи представници држава, од председника Француске Франсоа Оланда до председника Вијетнама, председника афричких земаља и великог броја министара спољних послова“, навео је Дачић, напомињући да је пре две године Косово примљено као посматрач у ту организацију. 

„Веома нам је важно да спрецимо даљи процес признавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије”, нагласио је Дачић, указујући да Србија у прошлости често није била присутна на оваквим скуповима.