Прочитај ми чланак

„ВИЈЕСТИ“: Како је Ђукановић легализовао први милион

0

Подгорица -- Подгоричке "Вијести" објавиле да је бизнисмен Душко Кнежевић, за којим је расписана потерница, био жирант председнику Црне Горе Милу Ђукановићу 2007.

Ђукановић је тада, пише даље тај подгорички лист, узео кредит од лондонске филијале грчке Пиреус банке преко којег је касније легализовао свој први милион. „Вијести“ су данас објавиле и копије тог уговора. И Ђукановић и представници црногорских власти су крили да је гаранција за тај кредит добијена од црногорских власти.

Screenshot

Пошто је накратко напустио државне функције и одлучио да се бави бизнисом, Ђукановић је 11. јула 2007. године на име своје фирме Капитал инвестмент добио кредит од милион и по евра од грчке банке.

Кредит му је омогућила фирма Душка Кнежевића, Комсел лимитид са Кипра, која је за тај аранжман као колатерал положила кеш депозит од милион и по евра.

Ђукановић је овај кредит искористио да кроз докапитализацију купи део акција Прве банке, чији је највећи акционар био његов брат Ацо Ђукановић. Након тога акције банке почињу вртоглаво да расту а Ђукановић успева да вратити дуг банци.

Мило Ђукановић све до 2013. године остаје у власништву банке, коју у међувремену због ризичног пословања спасава влада са ињекцијом од 44 милиона евра. У априлу 2013. године, он формално излази из власништва банке, продаје акције и зарађује први легални милион евра.

„Дан“ је данас објавио да им је Кнежевић доставио доказе о томе како је Ђукановићу 2010. године платио повратну авионску карту на релацији Истанбул – Дубаи, која је коштала 1.017 евра. У то време Ђукановић је био премијер. Подгорички дневник је објавио копију авионске карте.

Кнежевић, који се како сам каже налази у Лондону, данима износи тешке оптужбе на рачун Ђукановића и власти и доказе о томе у форми снимака и копија уговора, плаћених хотелских рачуна и карата.

Њега Специјално тужилаштво сумњичи да је у четити случаја био на чело криминалне групе. Он је осумњичен и да је у случају приватизације Телекома узео више од четири милиона евра.

Кнежевић је у укључењу уживо скајпом, на својој А1ТВ, рекао да Ђукановић зна где су отишле те паре и да ће ако не каже доставити снимке ко је „коферима износио новац“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!