Прочитај ми чланак

Видовдан: Шта је све рекао Вучић на Космету

0

REP-Vucic-_620x0(Новости)
Немамо данас много разлога за славље, али можемо бити задовољни. Пред нама је много рада, труда и напора који ћемо морати да уложимо. Пред нама, међутим, нема више крви, враћања у прошлост, и свих мука кроз које смо прошли протекле две деценије. Својим радом можемо да направимо бољу будућност свим грађанима Србије, без обзира на њихову веру и нацију.

На Видовдан, дан када се српски народ одискона суочава са својом сутрашњицом, ову поруку је из манастира Високи Дечани упутио први потпредседник Владе, Александар Вучић. Он је празник провео међу Србима Косова и Метохије, а у Дечанима је присуствовао литургији и помену светом кнезу Лазару и свим косовским мученицима. Поклонио се моштима светог краља Стефана Дечанског, упалио свећу и узео нафору.

После службе коју је предводио настојатељ дечанског братства архимандрит Сава Јањић, којој је присуствовало стотинак Срба из Метохије и са других страна Косова, Вучић је нагласио да је Србија изашла на прави пут:

– Добра вест је да смо се померили са мртве тачке. Оно што сам чуо од оца Саве јасно показује пут којим ми Срби морамо да ходимо и на који начин да гледамо у будућност, поштујући сопствену прошлост. Много је препрека пред нама и много тога ћемо морати да урадимо и у политичком, и у економском смислу. Тек после тога моћи ћемо да кажемо да смо успели да се изборимо са свим изазовима са којима смо били суочени. Надам се да ћемо кроз то ићи јединствени и уверен сам да ћемо победити.

Први потпредседник поручио је да је главни посао државе да брине о свом народу и да ће тако бити и убудуће.

– Зато ћемо чешће долазити у Дечане и све остале српске светиње на Косову и Метохији. Нашем народу у покрајини јасно поручујемо да није сам и да никада неће бити остављен. Брига о српском народу није ствар политике или маркетинга већ је то наша обавеза и завет за будућност.

Вучић је упозорио и да постоје многи који ће „покушати да пронађу мане ономе што је до сада постигнуто“. Његов одговор њима је да нико у свету одавно није рекао ниједну ружну реч на рачун Србије. Нагласио је и да је наша држава постала поуздан партнер за све у свету и да је поштована на свим меридијанима.

Окупљеним Србима, међу којима су били готово сви преостали у околини Дечана, али и многи који су организовано и појединачно стигли из Истока, Гораждевца, Штрпца, Брезовице и других крајева покрајине, после литургије и помена обратио се и игуман манастира Дечани, Сава Јањић. Он је подсетио да Србија није заборавила свој народ на Косову и Метохији:

******************************************************************************************
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Николић: Србија сада има избор
Албанци каменовали српске аутобусе, има повређених
******************************************************************************************
– Косово није само простор већ је место у срцу свакога од нас. Данас се сећамо свих који су пострадали на Косову, али и гледамо у будућност. Наше светиње нас упућују да само вером, честитошћу и поштењем можемо да опстанемо на овим просторима. Захвални смо на бризи коју наша држава и влада показују према народу у покрајини.

На 624. годишњицу од историјске битке на Косову пољу, око ћивота светог краља Стефана Дечанског од раних јутарњих часова почели су да се окупљају малобројни преостали Срби из Метохије.

Празник овоземаљског пораза, али и духовне победе српског народа, са њима су провели и шеф владине канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, саветник председника Србије Марко Ђурић, официр за везу Београда са властима у Приштини Дејан Павићевић, као и више представника општина на КиМ.

По наду и утеху у Дечане је дошло и тридесетак житеља Штрпца подно Брезовице. За себе кажу да јесу усамљени, али не и сами. Док год постоје, како истичу, манастири и српска црква, имаће место окупљања и сабирања.

– На Видовдан нам је место у манастиру. Да се заједно са дечанским монасима сетимо прошлости и погледамо шта нас сутра чека. Каква год да нам је судбина, лакше нам је када се окупимо и поделимо исту муку – брижан је Мија Цветковић из села Јажинце.

Високи Дечани су и овогодишњи Видовдан провели опасани жицом и оградом. На улазу у манастир све је спремно за подизање још једне капије. Братство манастира се нада и моли да се неће поновити дан, као недавно, када ће врата манастира бити закључана. Она су, како кажу, широм отворена за све људе и за све народе, на Видовдан као и сваког другог дана.

ИЗБОРИ НИСУ ТЕМА

ВИЦЕПРЕМИЈЕР Вучић у петак је демантовао да постоји веза између локалних избора на Косову и Метохији са одржавањем парламентарних избора у Србији и нагласио да се о томе није ни размишљало:

– Морамо да урадимо најважније послове за народ и државу, а не да размишљамо о странкама и њиховим интересима. То је некима чудно јер само на тај начин размишљају. Морам да их разочарам – нећемо се водити страначким и личним интересима, већ само интересима народа. Наш је план да Србија буде још напреднија и поштованија у свету. Само такав поштен приступ донеће корист нашој земљи и нашем народу.