Прочитај ми чланак

Ветон Сурои: Пораст политичког исламизма једна од опасности које прете Косову

0

suroi

Публициста Ветон Сурои сматра да је пораст политичког исламизма једна од опасности које прете Косову и као пример наводи Албанце који се боре у Сирији.

Сурои је, на међународном форуму „Угрожена периферија“ који је организовало неколико европских института у Бечу, изнео тврдњу да су друге две претње „узурпација државе у присуству међународне заједнице“ и „незавршетак изградње државности“.

Говорећи о политичком исламизму на Косову, Сурои наводи да је до сада пет Албанаца из региона и два са Косова убијено у Сирији, а да, према сиријским изворима, они тамо ратују у рату који је потпуно стран за албанске територије.

„Значи ратују у јединицама које верују у доктрину рата између сунита против савезника шиита“, рекао је Сурои, а преносе приштински медији.

Када је реч о „освајању државе“, Сурои говори о Демократској партији Косова косовског „премијера“ Хашима Тачија и о људима унутар те странке које назива „паралелним албанским структурама“, а које, како каже, имају нетранспартентно финансирање и утицај и контролишу скоро све институције, па чак и оне које би требало да буду независне.

Према његовом мишљењу, укидање тих „паралелних структура“ партије на власти биће веома болан процес за будућност демократије на Косову.

Сурои тврди да су многе узурпације земљишта и послова, као и „индустријска крађа гласова коју је учинила ДПК и паралелна структура унутар партије“, учињене у присуству међународне заједнице.

(Фонд стратешке културе)