Прочитај ми чланак

Весићев Трг као Скадар на Бојани: По трећи пут скидају коцке

0

Предвиђено је уређење пешачке зоне на потезу Васина-Узун Миркова, а и трамвајски саобраћај од Славије до Калемегдана, па по трећи пут цех плаћа Трг Републике, и то на већ "уобичајени" начин - скидају се коцке, пише "Политика", и указује да би ово требало да значи да, када је био расписан тендер за обнову Трга републике, није била спремна техничка документација за трамвајске шине, иако су се још тада надлежни хвалили да ће поново, за коју годину, Београђане возити трамвај од Славије до Калемегдана

“Трећа срећа биће изгледа потребна за калдрму око Трга републике. Јер, ни главнина радова који су трајали од лета 2018. до краја августа 2019, као ни накнадно “преслагање” коцака на Тргу републике прошле јесени никако не значи да је са мајсторисањем на централном престоничком плочнику завршено”, објавила је “Политика”.

“Пре ће бити да су само стављене три тачке. Јер, нове коцке на саобраћајном делу трга, по свему судећи, биће дигнуте, да би се уградиле трамвајске шине које су предуслов за враћање трамваја број 1 од Славије до Калемегдана.

Вест о враћању шина кроз овај део града није новост, тај план надлежних познат је већ неколико година, али није познато зашто надлежни приликом недавне реконструкције Трга, која ће остати упамћена по преокретању наглавачке првобитно уграђених коцака, нису предвидели и уградњу шина на потезу од Коларчеве до Васине (односно на делу трга који је добио калдрму у току 2019). Накнадно постављање шина, извесно, изискиваће додатно време, додатни посао, а пре свега додатно трошење новца грађана, односно средстава градске касе”, пише “Политика”.

Да ће коцке са Трга морати да се ваде како би се уградиле шине за “јединицу”, посредно упућује и јавна набавка коју је расписала Дирекција за грађевинско земљиште. Она се тиче израде техничке документације за проширење пешачке зоне Кнез Михаилове, указује овај дневни лист.

Како прецизирају за “Политику” у Дирекцији, предмет конкурсне документације је израда идејног решења, идејног пројекта и пројекта за извођење са планом превентивних мера за проширење пешачке зоне Кнез Михаилове.

“То обухвата уређење Васине и Узун Миркове улице, дела Улице краља Петра и Академског трга.

У техничку документацију ће се уградити и раније усвојено идејно решење трамваја дуж потеза Славија – Калемегдан, а уколико буде потребно, у складу са резултатима археолошких истраживања на Студентском тргу, техничка документација биће прилагођена резултатима тих истраживања “, кажу у Дирекцији за “Политику” и додају да је конкурсном документацијом предвиђен максималан рок за израду техничке документације 290 дана од увођења добављача у посао, а да је процењена вредност јавне набавке 25.000.000 динара.

Пре конкретних радова на терену, како кажу у Дирекцији за “Политику”, потребно је да се обаве археолошка истраживања на Студентском тргу, затим да се у складу са одобреном техничком документацијом прибави одговарајуће одобрење за извођење радова, као и да се спроведе јавна набавка за извођење радова.

“Када се сви ови послови саберу, јасно је да само мајсторисање на потезу Васина – Узун Миркова сигурно неће кренути у наредних 12 месеци. Тако се прецизно не зна ни када би заиста могла да крене уградња шина од Славије до Калемегдана која ће подразумевати раскопавање Улице краља Милана, Теразија, Коларчеве, Трга републике, Васине, Студентског трга и Узун Миркове.

На питање зашто у току прошлогодишњих радова на Тргу, макар у том делу нису уграђене нове трамвајске шине, у Дирекцији нису одговорили. Само уопштено наводе да је – за извођење радова потребна одговарајућа техничка документација која ће бити прибављена у току актуелне јавне набавке”, пише “Политика”.

“Ово би требало да значи да, када је био расписан тендер за обнову Трга републике, није била спремна техничка документација за трамвајске шине, иако су се још тада надлежни хвалили да ће поново, за коју годину, Београђане возити трамвај од Славије до Калемегдана. Да ће се на Тргу републике због накнадног постављања трамвајских шина радити, народски речено, двоструки посао, потврдио нам је још у априлу 2019. и одговор Дирекције. Тада су у Дирекцији за ‘Политику’ навели да у оквиру обнове Трга, за коју је био задужен ‘Штрабаг’, постављање шина није било у плану”, подсећа тај дневни лист.

Радови – готово 750.000.000 динара
Изведени радови на Тргу републике, прецизирају у Дирекцији за грађевинско земљиште, окончани су по цени од 739.880.766 динара. На овај износ треба додати “непредвиђене радове на санацији и рестаурацији канделабра око споменика кнезу Михаилу (4.500.000 динара), као и засебни уговор (3.700.000 динара) за чишћење, рестаурацију и конзервацију коњичке скулптуре, израчунала је “Политика”.

Коцке на Тргу републике никако да “легну” на место
Интересантно је да се коцке на Тргу републике по трећи пут “преврћу” две године пошто је почела његова реконструкција, којој, очигледно, нема краја.

Сада већ далеког 22. августа 2018. године отпочели су радови, чији је завршетак најављен за 420 дана.

“Срећу” заменика градоначелника Београда Горана Весића што су радови завршени 55 дана раније убрзо су покварили мотоциклисти и бициклисти, који су убрзо пошто је Трг са околним улицама отворен за пролазнике и саобраћај 1. септембра 2019. гоидне, почели да се жале да им је изузетно отежано кретање, па је у јесен 2019. године дошло до чувеног првог “окретања” коцки.

Кривица је пала на пројектанте и извођаче радова, који нису водили рачуна, како је то рекао Весић, о томе да туда пролазе и други учесници саобраћаја, осим аутомобила, те да ће зато морати да поправе Трг републике о свом трошку.

Друго “преслагање” коцки на Тргу десило се током ванредног стања, и то у априлу, током најдужег полицијског часа, када су радници сређивали потез између Народног музеја и Народног позоришта.

Срећом па коцке имају шест страна, што градским властима даје прилику да их, и после ове треће “интервенције”, поново окрену још три пута – ако затреба.