Прочитај ми чланак

“Весић планира рушење на десетине заштићених зграда”

0

Према израђеном Плану детаљне регулације, на десетине објеката на потезу између Смиљанићеве, Крунске, Кнегиње Зорке и Његошеве на Врачару биће срушени, а реч је о зградама од којих неке уживају статус претходне заштите, наводи за Нова.рс Константин Самофалов, председник одборничке групе Ослободимо Врачар.

Он каже да је Град Београд за понедељак у 12 сати најавио “рани јавни увид” поводом израде плана за блок између врачарских улица Његошеве, Крунске, Кнегиње Зорке и Смиљанићеве, где се налази низ зграда које имају велику културну и историјску вредност.

“Међутим објектима је и зграда Природњачког музеја, затим зграда у којој је живео Милан Грол, један од оснивача ДС, потом објекат у којем је живео чувени официр краљевске војске Кајафа… Сви ти објекти налазе се под претходном заштитом, која траје иначе неколико година. Та заштита у овом случају траје до децембра ове године и вероватно је неће продужити”, наводи Самофалов.

Упитан ко је одговоран за ове планове он додаје:

“С обзиром на то да Скупштина Града одобрава ове планове, ово је Весићево дело. А када на то додамо и да је он неформални газда Врачара, јасно је ко ће бити адреса за све незадовљне грађане”

Он је позвао и грађане да у понедељак, у 12 часова, у Градској управи Београда, присуствују јавном увиду у тај план и да се томе супротставе.

“Као одборничка група идемо тамо да им кажемо да нису нормални због тога што раде. Биће занимљиво видети и ко је власник капитала који стоји иза тога”, каже Самофалов.

Он је позвао грађане да се придруже СДС на јавном увиду које је заказано за понедељак у 12 часова у згради Градске управе у 27. марта.