Прочитај ми чланак

Велимир Илић од фебруара руши нелегалне куће, само у Београду 180.000

0

22

Неће бити нових рокова за достављање захтева за легализацију, каже за „Блиц“ министар грађевине Велимир Илић.

Иако је одзив мањи од очекиваног, министар грађевине Велимир Илић верује да ће ефекат донетог закона, који је омогућио легализацију кућа чак и власницима који су нелегалном градњом починили кривично дело, бити задовољавајући.

– Са новим и раније поднетим захтевима, тренутно имамо око 720.000 захтева за легализацију. Очекујем да ће та бројка достићи 800.000. У односу на 1,3 милиона дивље изграђених објеката, то неће бити лош резултат, посебно ако се зна да је велики број кућа напуштен, да у њима нико не живи, да су се власници одселили и да уопште нису заинтересовани да их легализују – каже Велимир Илић.

Као пример, министар наводи општину Куршумлија, где је чак 17 села потпуно напуштено. Куће у њима нема ко ни да легализује.

– Општине ће морати да направе попис свих објеката у наредном периоду, па тако и тих напуштених кућа. То ће бити њихова обавеза, јер мора да се направи јединствен регистар имовине у Србији. За то је катастар добио велику донацију око 60 милиона евра, и то мора да се уведе у ред. Не можемо у Европску унију са нелегалним објектима, њихов захтев је да све мора да буде уписано у катастар – каже Илић.

У Београду, где је дивља градња била најмасовнија, поднето је до сада свега 7.000 захтева за легализацију. То је мали број за престоницу у којој званично, на основу ранијих захтева, има најмање 180.000 нелегално изграђених објеката.

Сви који до 29. јануара поднесу захтев за легализацију не треба да страхују да ће им кућа бити срушена све док се не оконча правоснажни поступак којим се одобрава или одбија легализација. Мирни у том периоду могу да буду чак и они који су нелегално градили по националним парковима, што није дозвољено ни по старом, па ни по новом закону. Свој посао су у великој мери завршиле или су при крају локалне самоуправе, којима 1. фебруара истиче рок за одређивање цене легализације. Добијање грађевинске дозволе за кућу од 100 квадрата биће скупље бар за 1.500 евра.