Прочитај ми чланак

Велико „НЕ“ Вучићу: Др Ковић, Бећковић, Обрадовић, др Јовановић …, окупили се да

0

Потписници Прогласа за окупљање у одбрани Косова и Метохије оценили су да је последњи тренутак да се промени косовска политика Србије и припремили декларацију о реинтеграцији покрајине у уставно-правни поредак Србије.

Чланови Народне странке, Двери, Заветника, коалиције НАДА, група професора и академика сложили су се да се мора инсистирати на пуној реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије.

Како се наводи у декларацији коју је прочитао академик Матија Бећковић, неприхватљиви су сви предлози који подразумевају поделу, размену територија, одрицање од Косова и Метохије, предају дела или целе територије, чланство Косова у Уједињеним нацијама, или на било који начин угрожавају будућност целовите покрајине у саставу Србије.

„Нико нема ни право ни легитимитет да ради у том правцу нити да потписује било какве медјународно обавезујуће документе супротне Уставу Србије“, наводи се у Декларацији о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије.

Како је прочитао Бећковић, декларација даље налаже да је једино решење које је прихватљиво и пожељно за Србију – пуна реинтеграција читаве територије Косова и Метохије „са свим светињама, градјанима који тамо живе и природним ресурсима у уставно правни поредак Србије“.

„Као део тог процеса, спремни смо за отварање дијалога са представницима косметских Албанаца о изградњи поретка владавине права за све етничке заједнице и све градјане и начинима на који ће се ова уставно-правна реинтеграција обавити на заједничку корист“, наводи се у декларацији.

Миша Ђурковић из Института за европске студије казао је да је проглас изазван „новим таласом притисака“ на српски народ али и из страха да је 17. септембар, када је одржан Европрајд, поставио „преседан како страни фактори мисле да могу да решавају проблеме у Србији“.

Како је навео, у Србији је започета „неприхватљива пракса“ да амбасадори страних земаља понижавају Србију кроз домаће, српске медије.

Професор Милош Ковић изјавио је да је утицај страних политичара на деловање у држави све већи.

Он је подсетио на изјаву председника Србије Александра Вучића да га „неће натерати ни Бајден, ни Путин, ни Зеленски“ да поувче одлуку о забрани шетње Европрајда, и додао да је Вучић променио одлуку након састанка са америчким амбасадором Кристофесором Хилом.

„Полицијом командује Хил“, истакао је Ковић, наводећи да је и одлука о прегеистрацији возила са српским таблицама на Косову исход утицаја страних сила и да то није допустиво.

Председник Народне странке Вук Јеремић поновио је став НС да није довољна борба инсистирање на непризнавању независности.

„Ми не треба да признамо Косово чак ни ако га цео свет једног дана буде признао“, казао је он.

Према његовим речима, званични Београд мора да озбиљније схвати опасност од прикључења Косова у Уједињене нације (УН).

Поновио је да је Народна странка у Скупштини инсистирала да се председник Србије Александар Вучић писменим путем обрати председницима Кине и Русије, двема државама чланица Савета безбедности Уједињених нација које једине нису признале независнст Косова, истичући да је то једини начин да се спречи улазак Косова у УН.

„Према мојим сазнањима, та писма нису послата“, рекао је Јеремић и позвао да заједно изврше притисак да се Вучић што пре обрати руском и кинеском председнику.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић истакао је да странке у Србији шаљу поруке слоге око питања Косова.

„За све нас овде сабране, за нас је неприхватљива и за сва времена завршена прича ћосићевско-вучићевског разграничења“, казао је лидер Двери.Један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић оценио је да је готово пресудан тренутак када су се око прогласа сложили.

„Нема сумње да је потребна радикална промена косовске политике, политике која као крајни исход има да неповратно дамо потпуно легитимитет и да Косово заживи као независна држава“, рекао је Јовановић.

Он је навео да је борба за Косово и Метохију дуготрајна и мукотрпна, али да су Срби ту борбу „осуђени да воде“ и да „добију“.

„Борба за Косово и Метохију јесте дуготрајна и јесте мукотрпна, али смо ту борбу осудјени да водимо и осудјени смо да је добијемо ако желимо да опстанемо као нација“, истакао је Јовановић.

Члан странке Заветници Мирослав Васић рекао је да Србија мора да реагује на сва дешавања везана за питање Косова, јер би се у супротном ћутање Србије тумачило као „одобравање“.